Suomi karkotti miehen Irakiin, jossa hänet väitettiin ammutun – nyt KRP epäilee, että mies onkin elossa ja asiakirjat väärennetyt

Poliisi epäilee: Surmatuksi väitetty irakilaismies onkin elossa – saiko Suomi langettavan ihmisoikeuspäätöksen väärin perustein? 1:09
Poliisi epäilee: Surmatuksi väitetty irakilaismies onkin elossa.

Krp epäilee, että Suomesta Irakiin palautettu ja siellä tapetuksi väitetty mies onkin hengissä. Suomi sai viime syksynä langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeus Tuomioistuimelta miehen kohtelusta.

Keskusrikospoliisi tutkii varsin poikkeuksellista rikosta. 

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen.

Jutussa on kyse siitä, että Suomi karkotti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen miehen Irakiin, jossa hänet olisi surmattu. Surmatun lähiomainen valitti päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka antoi asiasta langettavan päätöksen marraskuussa 2019.

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Nyt poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

– Keskusrikospoliisi on tehnyt tiedonhankintaa asiaan liittyen ja muun muassa Irakista on saatu vastaus sinne lähetettyyn oikeusapupyyntöön. Asiassa on suoritettu kuulusteluja ja yksi henkilö on pidätetty, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo keskusrikospoliisista.

Lue myös:

    Uusimmat