Onko Irakiin palautettu ja ammutuksi väitetty turvapaikanhakija sittenkin elossa? – "Tämä on huojentava uutinen maahanmuuttoviraston päätöksen tehneille"

Tämä kaikki tiedetään surmatuksi väitetystä irakilaismiehestä – rikostoimittaja kertoo, miten KRP tutkii tapausta 6:42
Poliisi epäilee: Surmatuksi väitetty irakilaismies onkin elossa.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtajan mukaan tieto esitutkinnan aloittamisesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökseen liittyen on huojentava.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi eilen, että se on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

– Tämä uutinen on myös huojentava niille maahanmuuttoviraston työntekijöille, jotka kielteisen turvapaikkapäätöksen tekivät ja myös asiaa käsitelleille hallintotuomioistuimen virkamiehille, ylijohtaja Jorma Vuorio kommentoi Twitterissä.

Poliisi epäilee, että kuolleeksi väitetty mies olisi elossa

Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) langettavan päätöksen marraskuussa 2019.

EIT:n ratkaistavaksi viedyssä jutussa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

Käsittelyä pyysi kuolleeksi väitetyn lähiomainen, joka kertoi Suomen menettelyn ja omaisen kohtelun aiheuttaneen hänelle huomattavaa kärsimystä.

EIT katsoi ratkaisussaan, etteivät Suomen viranomaiset olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

KRP:n aloittaman esitutkinnan taustalla on epäily siitä, että asiakirjat ovat väärennettyjä ja kantajan lähiomainen olisi elossa.

Lue myös:

    Uusimmat