Suomi kertoo tänään poikkeuksellisesta huijausepäilystä EIT:lle – korvauksia ammutuksi väitetyn turvapaikanhakijan tyttärelle ei ole vielä maksettu

Tämä kaikki tiedetään surmatuksi väitetystä irakilaismiehestä – rikostoimittaja kertoo, miten KRP tutkii tapausta 6:42
Rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo, mitä tapauksesta tiedetään.

Suomi lähettää tänään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle tiedot KRP:n aloittamasta tutkinnasta, jossa tuomioistuimessa epäillään käytetyn väärennettyä kuolintodistusta Suomea vastaan, kerrotaan ulkoministeriöstä.

Suomi hävisi oikeudenkäynnin ja se määrättiin korvaamaan kuolleeksi väitetyn miehen tyttärelle 20 000 euron korvaukset.

Tuomio oli tullut voimaan helmikuussa ja sitoo Suomea. Suomen määräpäivä määrättyjen 20 000 euron korvauksien sekä 4500 oikeudenkäyntikulujen maksuun on kuitenkin vasta toukokuun puolivälissä. Kyseisiä rahoja ei ole veilä maksettu.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että Suomi ei aio maksaa näitä hyvityksiä niin pitkään, kun esitutkinta epäillystä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä on kesken.

Osaltaan tämän vuoksi Suomi ottaa yhteyttä ihmisoikeustuomioistuimeen, sillä sen velvollisuutena on pitää tuomioistuin informoituna niistä syistä, joiden vuoksi se ei toimeenpane määrättyjen korvausten maksua.

Suomi voi pyytää tuomion uudelleenkäsittelyä

Jos todetaan, että asiakirjat ovat olleet väärennöksiä, voi Suomi pyytää asian uudelleentarkastelua. Uudelleentarkastelua tulee pyytää kuuden kuukauden sisällä uuden tosiseikan ilmitulosta. Jos tuomioistuin ottaa asian käsittelyyn, se käsittelee asian uudelleen.

Tuomio liittyi suurimmaksi osaksi turvapaikkamenettelyyn liittyvään virheeseen ennen miehen palattamista Irakiin, johon sillä seikalla, onko irakilaismies hengissä vai ei, ei välttämättä ole merkittävää vaikutusta.

Sen sijaan tämän omaiselle määrätyt 20 000 euroa liittyivät keskeisesti tämän isän väitettyyn kuolemaan, ja on mahdollista, että niihin tulisi muutoksia, jos isä paljastuu olevan hengissä.

Valitettava tapaus Suomelle ja EIT:lle

Rikosepäilyä kuvaillaan ulkoministeriöstä erittäin poikkekselliseksi ja valitettavaksi niin tuomioistuimen kuin Suomen hallituksen kannalta.

Ministeriöstä kuitenkin todetaan, että jos asiassa käy ilmi harhaanjohtamista, on pidettävänä hyvänä, että toimivan oikeusvaltion rakenteet voivat selvittää tällaisen tapahtuman.

Nyt ministeriö peräänkuuluttaa työrauhaa asian selvittämiselle.

Lue myös:

    Uusimmat