Suomessa hankitaan enemmän koiria kuin vauvoja – tutkijat kertovat, mitä asialle pitäisi tehdä

Miksi suomalaiset hankkivat enemmän koiria kuin vauvoja? 10:30
Koko haastattelun näet tästä!

Suomessa syntyvyys jatkaa laskuaan. Professorit toivovat yhteiskunnalta toimia, jotta nykyistä useamman perhehaaveet kävisivät toteen.

Suomessa syntyy yhä vähemmän lapsia. Tätä trendiä käsiteltiin Huomenta Suomessa Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin ja Turun yliopiston sosiologian professori Marika Jalovaaran kanssa.

Syntyvyyden pienentyminen monen asian summa

Syntyvyys kääntyi laskuun noin kymmenen vuotta sitten. Rotkirch mainitsee erääksi syyksi vuoden 2008 talouskriisin.

Lisäksi on koettu suuri kulttuurillinen murros. Siihen liittyvät elämäntyyli, elämänarvot, mahdollisuudet toteuttaa itseään ja mahdollisuus saada lapsia.

– Suomalaiset toivovat edelleen kahta lasta, mutta tästä tavoitteesta tullaan jäämään kauas, Rotkirch sanoo.

Jotain tilanteesta kertonee sekin, että viime vuonna rekisteröitiin hieman yli 48 000 koiraa ja lapsia syntyi noin 45 000.

– Lapsia syntyy niin vähän, että hyvin monia asioita on enemmän, toteaa Jalovaara.

Rotkirch lisää, että kuolleita oli 65 000 ja maahan muutti 48 000 ihmistä. Hänen mukaansa Suomen ongelma on se, että vauvoja on todella vähän, jos lukua verrataan muihin tärkeisiin väestöprosesseihin. 

Rotkirchin mukaan syntyvyyden laskulle ei ole mitään yhtä syytä vaan siihen vaikuttaa moni asia. Hän toivoo, että tuleva hallitus uskaltaisi tarttua toivotun lapsiluvun politiikkaan ja toteuttaa sitä. Yllä olevalla videolla kuullaan, mitä tämä konkreettisemmin voisi tarkoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat