Suomen kuuluisimman pankkirosvon poika vaihtoi rikollisuran tavallisen palkansaajan elämään – kertoo nyt mikä on ratkaisevin ero

Suomen kuuluisimman pankkirosvon poika vaihtoi rikollisuran tavalliseen elämään – kertoo ratkaisevimman eron kahden maailman välillä 10:37
Katso videolta Sakari Markkasen tuore haastattelu!

– Ei minua varsinaisesti kasvatettu ja koulutettu ammattirikollisuuteen. Enemmän se oli sitä, että otin omasta isästäni esimerkkiä. Hän oli idolini pienestä pojasta lähtien. Halusin tulla samanlaiseksi kuin isä.

Näin kuvailee lapsuuttaan Suomen ehkä tunnetuimman ammattirikollisen Volvo Markkasen poika Sakari "Sakke" Markkanen, 31, MTV Uutisille. Isä oli välillä vankilassa, välillä kotona, mutta aina rakastava. Poika näki lapsuudessaan Helsingin Roihuvuoressa aitiopaikalta, miten rikoksilla tehdään rahaa.

Sakari Markkanen on kuvannut elämäänsä ammattirikollisen poikana ja myös omaa rikollisuraansa keväällä julkaistussa kirjassa Rikolliseksi kasvatettu. Kirjan ovat kirjoittaneet Markkanen ja toimittaja Kimmo Laakso.

Oman rikollisuran taakse jättäminen alkoi itää ajatuksissa vuonna 2016, kun isä kuoli Sakari Markkasen ollessa suorittamassa viimeistä tuomiotaan Sörkan vankilassa. Kun vapaus sitten koitti, hän alkoi työskennellä timpurina rakennusalalla.

Omien sanojensa mukaan hän on nyt kolmen ja puolen vuoden ajan ansainnut palkkansa rehellisellä työllä.

– Alkuun se oli tosi vaikeaa. Kun tein päätöksen, että lopetan nämä hommat, minulle tuli identiteettikriisi. En oikeastaan tiennyt, kuka olen. Rikollinen elämä, rikollisuus. Se oli niin suuri osa minua ja identiteettiäni. Mutta sitten pääsin siitä yli. Totesin, että olen edelleen se sama Sakke kuin ennenkin, paitsi että teot muuttuvat.

Liikennerikoksia ja yksi asejuttu

Täysin rikoksettomasti entisen uran taakse jättäminen ei ole sujunut. Kolmen ja puolen vuoden aikana on ollut kesäisin ylinopeusjuttuja. Lisäksi viime marraskuussa hänen hallustaan löytyi käsiase, tähän liittyvä tutkinta on yhä kesken.

– Olen mielestäni onnistunut erittäin hyvin. Se, että kävelee punaisia päin kadulla ei tarkoita, että jatkaisi rikollista uraansa, Markkanen luonnehtii viime vuosien rikosjuttujaan.

– En kuitenkaan ole tienannut leipääni enää rikoksilla. Taloudellisen hyödyn tavoittelu, sen olen tehnyt pelkästään rehellisillä hommilla.

Hän kertoo pitävänsä edelleen yhteyttä alamaailman ystäviinsä. Mukaan rikoksiin häntä ei ole yritetty houkutella enää pitkään aikaan.

Jännitys ja vapaus

Tavallisessa elämässä on paljon hyviä puolia, mutta rikollisessa elämässä viehättää yksi ylitse muiden.

– Jännitys ehkä kaikkein eniten. Se vapaus valita, tehdä asioita. Sitähän ollaan kuitenkin yksityisyrittäjiä, vaikka ei verottajalle ollakaan vastuussa.

– Onhan sitä saanut kokea sen, että on paljon rahaa. Olen oikeastaan tyytyväinen, että olen päässyt kokemaan senkin. Ei ole jäänyt mitenkään kaivelemaan, että pitäisi olla rahaa. Toisin sanoen kokemuksia on ollut paljon, hienoja kokemuksia. Niin hyviä kuin huonojakin.

Katuu pahoja sanoja äidilleen

Markkaselle on vieras ajatus, että hän katuisi mitään ammattirikollisen urastaan.

– En kadu sitä, että olin rikollinen. Päinvastoin. Olen erittäin tyytyväinen siihen, mitä nykypäivänä olen. Jos katuisin elämääni ja mitä olen, miten voisin olla tyytyväinen siihen mitä olen tänä päivänä. Kokemukseni ovat muokanneet minusta sellaisen kuin olen.

Hetken miettimisen jälkeen Markkanen kuitenkin korjaa katuvansa muutamia yksittäisiä asioita, kuten esimerkiksi sitä mitä on tullut sanottua perheenjäsenille huonoina hetkinä.

– Jos olen sanonut jotain pahasti vaikkapa äidilleni. Samanlaisia asioita kadun kuin muutkin ihmiset.

Lue myös:

    Uusimmat