Suomalaisyrityksellä mullistava tapa valmistaa kankaita – tältä näyttävät puusta ja oljesta valmistetut vaatteet!

Muotivaatteita syntyy sellusta 8:19
Videolla tutustutaan sellusta valmistettuihin vaatteisiin. Tältä näyttävät puusta ja oljesta valmistetut mekot.

Suomalaisyrityksen mullistavalla tavalla voi jopa perunankuorista valmistaa kankaita.

Spinnova on suomalainen yritys, joka kehittää selluloosakuidun käyttöä erityisesti tekstiiliteollisuuden tarpeisiin.

– Koko Spinnovan teknologia perustuu siihen, että se kuitu, mitä me valmistetaan on edelleen luonnonkuitu, kertoi Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen Uutisaamussa.

Uutisaamun haastatteluun Poranen oli tuonut näytille kaksi mekkoa. Toinen vaatteista oli valmistettu puusta ja toinen oljesta. Kasvit koostuvat valtaosin selluloosasta. Käytännössä Spinnovan käyttämällä teknologialla vaatteita voisi tehdä jopa ruohosta.

– Esimerkiksi luonnossa kaikki. mikä kasvaa, käytännössä koostuu selluloosasta, Poranen muistuttaa.

Käytetty teknologia perustuu siihen, että selluloosakuitu jauhetaan mekaanisesti mikrokuiduiksi. Mikrokuidut sekoitetaan veteen ja siitä 3D-printataan uusi tekstiilikuitu, josta vaatteita voidaan valmistaa.

Vaihtoehto puuvillalle

Porasen mukaan vaihtoehtoja löytyy puuvillalle, jonka valmistus vaatii hirvittävästi vettä ja kemikaaleja, eikä sen tuotanto ole enää kestävää.

– Jos katsotaan itään, niin esimerkiksi Araljärvi on hyvin pitkälti kuivunut puuvillan kasvatuksen takia, Poranen toteaa.

Puuvillan korvaavien raaka-aineiden löytäminen ei tule koskaan olemaan ongelma Spinnovalla. Vaatteita voidaan valmistaa jopa paperisellusta.

– Pelkästään koko Suomen puunkäyttö riittäisi korvaamaan vähintään yli 50 prosenttia maapallon puuvillan käytöstä, Poranen vihjaa.

Porasen mukaan vehnäolki on mielenkiintoinen raaka-aine sen takia, että se on jätettä, jota syntyy ruoan tuotannosta. Nyt siitä on valmistettu mekko, joka kestää käyttöä, pesua ja silitystä. Spinnovan teknologialla vaatteita voisi valmistaa myös jopa perunankuorista ja porkkanankuorista.

Katso yllä olevalta videolta Uutisaamun haastattelu, jossa tutustaan sellusta valmistettuihin vaatteisiin. Tältä näyttävät puusta ja oljesta valmistetut mekot.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Oikaisu 4.3.2021 klo 14:10: haastateltavan nimi korjattu Porosesta Poraseksi.

Lue myös:

    Uusimmat