Uusi ruotsalaiskeksintö säästää huimat määrät muovia vuositasolla.
Kurkut ja monet muut vihannekset kääritään monissa maissa muovikalvoon, jotta niiden säilyvyys olisi parempi. Muoviin kääritty kurkku säilyttää kosteutensa ja pysyy rapsakampana.
Samaan aikaan koko EU:n alueella kuitenkin pyritään vähentämään pakkausjätettä. Erityisesti elintarviketeollisuuden on löydettävä vaihtoehtoja muoville.
Näkymätön suoja kurkuille
Ruotsalaislehti Expressenin mukaan tällainen innovaatio on nyt kehitetty Ruotsin Lundissa. Paikallinen Saveggy-yritys on nimittäin keksinyt rypsiöljystä ja kauraöljystä valmistetun hedelmä- ja vihannessuojan, joka on täysin luonnollinen ja syötävä.
– Ensimmäinen asia, jonka kuluttajana näkee ruokakaupassa, on muovin määrä hedelmien ja vihannesten ympärillä. Tärkein kysymyksemme on aina ollut, miten voimme poistaa muovin menettämättä sen toimivuutta, Arash Fayyazi, yksi Saveggyn perustajista, sanoi aiemmin lausunnossaan.
Expressenin mukaan uudella suojauksella varustettuja kurkkuja on myyty aiemmin Lidlissä, mutta nyt kokeilu laajenee Ruotsissa myös Odlarna.se- ja Ica-kauppoihin.
Jos kaikki Ruotsissa kasvatetut kurkut käyttäisivät muuta suojausta kuin muovia, säästyisi vuositasolla noin 130 tonnia muovia.

