Sorrutko turhiin heräteostoksiin? Stylisti jakaa parhaimmat vinkit alennusmyynneistä selviytymiseen

Tämä on ranskalaisten naisten tyylin salaisuus 0:57
Mitä ranskalaiset naiset voivat voisivat opettaa suomalaisnaisille tyylistä? Mon amour, ranskalaisen parisuhteen jäljillä -teoksen kirjoittanut Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä on oppinut Ranskassa asuessaan! 

Jos alennusmyyntien jälkeen lompakko ammottaa tyhjyyttään ja kaapit täyttyvät turhasta krääsästä, kannattaa katse suunnata omaan ostoskäyttytymiseen. 

Joulun jälkeen tulevat tunnetusti tammikuun alennusmyynnit. Netistä ja kaupoista löytyy paljon tuotteita edullisilla hinnoilla, ja moni sortuukin heräteostoksiin. 

The Sun -sivusto kysyi stylistiltä Susie Haslerilta vinkkejä järkevään ostoskäyttäytymiseen alennusmyynneissä. Haslerin mukaan on useita keinoja välttyä hutiostoksilta. 

Katso vinkit alta!

1. Älä osta liian pieniä vaatteita

Haslerin mukaan moni ostaa tammikuun alennuksista aivan liian pieniä vaatteita.

Hasler kertoo, että osa ostaa vaatteita laihdutusurakkaa varten. Kun unelmien mekko löytyy tavoitekoossa, moni ajattelee ostavansa sen motivaatioksi. Osa taas löytää kivoja vaatteita, mutta saatavilla on vain pieniä kokoja. Vaate ostetaan silti edullisen hinnan takia. 

Useimmissa tapauksissa vaatteet kuitenkin päätyvät kaapin pohjalle.

– Kyllä, sinulla voi olla unelmiesi toppi, mekko tai farkut. Mutta jos ne eivät mahdu sinulle sovituskopissa, kannattaisi ne jättää hyllylle, Hasler kertoo. 

– Jos vaatteet eivät oikeasti mahdu sinulle, älä osta niitä. Et ostaisi halpoja kenkiäkään, jos et mahdu niihin.

2. Kokeile ennen kuin ostat

Vaikka vaatekauppojen sovituskopin jono jatkuisi nurkan taakse, sitkeä jonottaminen kannattaa. Haslerin mukaan sovittaminen on nimittäin järkevämpi vaihtoehto kukkarolle kuin suoraan kassalle suuntaaminen.

Sovittamalla vaatteita ostaja tietää, haluaako hän vaatteen oikeasti.

– Säästät niin paljon rahaa sovittamalla vaatteita ennen ostamista.

Hasler neuvoo kokeilemaan vaatteita päällisvaatteiden päälle, jos sovituskopin jono on painajainen. Kukkaro kiittää ja vältyt hutiostoksilta.

3. Kaikki alennukset eivät ole hyviä diilejä

Vaikka tuote olisikin alennuksessa, ei se välttämättä ole hyvä ostos.

– Omien kokemuksieni mukaan kaikille alennuksille on aina ensisijaisesti hyvä syy. Jos alennus vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, älä osta sitä, sanoo Hasler. 

Haslerin mukaan huonolaatuisimmissa tuotteissa on aina suurimmat alennukset.

Lisäksi Hasler muistuttaa, että monet suuret kaupat myyvät halvalla varastoon jääneitä tuotteita. Joskus löytyy todellisia aarteita, mutta tuotteet voivat usein olla huonolaatuisia ja lyhytikäisiä. 

– Todennäköisesti ostat vanhoja, rähjäisiä vaatteita, jotka ovat istuneet varastossa vuosia.

4. Älä sorru trendeihin

Haslerin mukaan kannattaa välttää nopeasti ohimenevien hittitrendien tuotteita alennusmyynneissä.

– Kun pääset kotiin ostostesi kanssa, huomaat, että vaatteet ovat jo jääneet pois trendin aallonharjalta. Kannattaa ostaa asioita, jotka kestävät aikaa, esimerkiksi t-paitoja ja neuleita, Hasler kertoo.

Trendien seuraamisen sijaan kannattaa alennusmyynneistä metsästää perusvaatteita. Alennuksista löytyy paljon kenkiä ja takkeja, jotka pysyvät tyylikkäinä vuodesta toiseen.

5. Suunnittele etukäteen

Ennen alennusmyynteihin suuntaamista kannattaa miettiä, mitä oikeasti tarvitsee.

– Mitä tarvitset? Saappaat? Vai lenkkarit? Uuden takin? Ennen kuin lähdet, mieti etukäteen, missä kaupoissa käyt ja yritä pysyä ostoslistassa, Hasler neuvoo.

Haslerin mukaan hyvällä suunnittelulla välttyy heräteostoksilta. Hasler lisää, että liikkeisiin kannattaa mennä heti niiden avauduttua. Näin ei joudu pahimpaan ruuhkaan mukaan.

6. Ole varma ostopäätöksestä

Hasler kertoo, että ostosten kanssa kannattaa olla realistinen. Vaikka vaate olisi kuinka houkutteleva, täytyy miettiä, tuleeko sitä koskaan oikeasti käyttämään.

– Käsken aina asiakkaitani kuvittelemaan, miten he käyttäisivät vaatetta kolmella eri tavalla. Kysyn esimerkiksi, että pukisitko juuri tämän paidan sekä farkkujen että hameen kanssa.

Toinen Haslerin jakama vinkki on etsiä vaatteita, jotka sopivat jokaiseen vuodenaikaan.

7. Osta tammikuussa kesävaatteita

Vaikka ulkona olisi hyytävä pakkanen, Hasler kehottaa etsimään kesävaatteita alennusmyynneistä. Kesävaatteet ovat silloin edullisia, eikä helteiden tullessa tarvitse stressata pukeutumista.

– Vaihtoehtoisesti, katso kesäisin talvivaatteita. Kun syksy saapuu, sinulla on upea takki jo valmiina odottamassa.

8. Muista myös irrotella!

Hasler muistuttaa myös vähän irrottelemaan.

– Jos olet aina haaveillut isoista korvarenkaista, mutta et ole uskaltanut ostaa niitä, kannattaa etsiä sellaiset alennusmyynneistä, Hasler kertoo.

– Käytä tammikuun alennukset hyödyksi, ja uskalla kokeilla uusia tyylejä ja vaatteita. Alennusmyynnit ovat oiva keino kokeilla himoitsemaasi tyyliä edullisesti. 

9. Älä stressaa

Hasler neuvoo varamaan kunnolla aikaa shoppailulle. Ostaja voi tehdä päätökset rauhassa, eikä tarvitse juosta liikkeestä toiseen. Samalla välttyy paniikissa tehdyiltä hutiostoksilta.

Myyjille kannattaa myös olla ystävällinen. Heillä on muutenkin rankat työvuorot, joten töykeä käytös ei auta ketään.

– Muista ottaa mukaan myös vettä ja jotain pientä välipalaa. Näin energiatasosi eivät laske, etkä tule pahalle tuulelle.

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat