Mainos

Tuoksutko sinä raikkaalle vai villille sekamelskalle? Suomalaismiehet käyttävät enemmän hajusteita kuin luulevat

Montako tuoksuvaa tuotetta arvioit käyttäväsi päivän aikana? Hajusteita löytyy yllättävän monesta arkisesta tuotteesta käsisaippuasta kasvovoiteeseen. Lue parhaat vinkit tuoksujen karsimiseen!

Vähemmän on juuri sopivasti – erityisesti tuoksuissa. Miehet arvioivat LV:n tuoksukyselyssä käyttävänsä tavallisena arkipäivänä lähes viittä erilaista tuoksua. Mitä nuorempia kyselyyn vastanneet olivat, sitä useampaa tuoksua he arvioivat käyttävänsä. Todellisuudessa tuoksuja saatetaan käyttää jopa moninkertaisesti enemmän.

Hajusteita on lähes kaikissa käyttämissämme kosmetiikan tuotteissa sampoosta suihkugeeliin ja partavaahtoon, mutta myös kodin puhdistusaineissa pyykinpesuaineesta lähtien. Lisäksi kotoa saattaa löytyä erilaisia huonetuoksuja tai tuoksukynttilöitä.

– Ihmiset eivät oikein ymmärrä, kuinka paljon hajustettuja asioita heidän arkeensa kuuluu, SKY-kosmetologi Anne Sario Berneriltä muistuttaa.

Päivittäisessä käytössä olevia tuoksuja oma nenä ei välttämättä erotakaan. Toisen ihmisen mielestä saatat tietämättäsi tuoksua jopa ärsyttävän paljon. Liian monen tuoksun sekoittumisesta syntyy tuoksujen kakofonia.

– Usean tuoksun yhdistyessä iholla saatatkin tuoksua tosi voimakkaalle tai jopa epämiellyttävälle. Omaan nenään sitä ei haista, mutta läheiset huomaavat sen, Sario sanoo.

Harva tulee ajatelleeksi, että myös mausteisen ruoan tai runsaan valkosipulin syönti vaikuttaa tuoksujen toistumiseen ihollamme.

Oletko tuoksuyliherkkä?

Tuoksuyliherkkyys vaivaa monia, ja aiheesta puhutaankin tänä päivänä paljon. Moni on huolissaan kosmetiikka- tai hygieniatuotteiden aiheuttamista mahdollisista allergisista reaktioista tai hajuyliherkkyydestä.

Tuoksuherkkyys voi olla lievimmällään erilaisten tuoksujen kokemista ärsyttävinä tai tavallista voimakkaampina. Joillekin tuoksut aiheuttavat voimakkaita reaktioita, kuten migreenin.

Huolestuttavaa on, että lähes kolmannes potee jonkinasteista tuoksuyliherkkyyttä tai hajusteallergiaa. Jopa viidennes kokee satunnaisesti tuoksuyliherkkyyttä.

– Ihminen tottuu tuoksuihinsa. Itse ei voi tietää, että tuoksuu liikaa. Tuoksu on yksinkertaisesti aisti, joka turtuu tuoksuille. Liian tuoksuvalle voi kohteliaasti sanoa, että hei, voisitko laittaa vähän vähemmän tuoksuja.

Käytä tuoksuja oikein

Suurin osa kuitenkin pitää tärkeänä sitä, että tuoksuu hyvälle. Kosmetiikkatuotteissa hajuste on kuitenkin usein aivan turha: tuoksu ei vaikuta esimerkiksi suihkugeelin pesutehoon.

Jos tuoksuja haluaa vähentää, kannattaa jokapäiväiset kosmetiikan tuotteet vaihtaa hajusteettomiin.

– Kun tuoksuja vähentää tietoisesti, niitä ei enää hetken kuluttua kaipaa, kun nenä on tottunut hajusteettomuuteen. Miehen kannattaa valita hajusteeton sampoo, hoitoaine, suihkuvaahto, partavaahto ja after shave.

Hyvä vaihtoehto on myös valita lempituoksunsa suihkugeeli, ja pitää se ainoana tuoksua tuovana tuotteena omassa rutiinissaan. Tuoksu on silloin lempeän mieto.

– Itselle jää silloin se olo, että tuoksuu hyvälle, vaikka tuoksua ei olekaan paljon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja