Pitäisikö aurinkorasvojen ja hyttyskarkottimien kemikaalikuormasta huolestua?
Kesällä aurinkovoiteita ja hyttyskarkotteita käytetään ahkerasti. Runsas kemikaalialtistus on yhdistetty terveysongelmiin, muun muassa hormonihäiriöihin.
Kemikaalien aiheuttamasta kuormituksesta keskusteltiin Huomenta Suomessa.
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Anna Vuori kertoo, että suomalaisissa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden käytön voi ajatella olevan turvallista, kun niitä käytetään aiottuun käyttötarkoitukseen ja ohjeistuksen mukaan.
– Meillä tuotteet arvioidaan. Osa tuotteista on ennakkohyväksyttyjä, eli viranomainen voi tarkastaa ne etukäteen. Hyönteiskarkotteet ovat muun muassa tällaisia.
Kosmetiikkatuotteiden, kuten aurinkosuojan kohdalla, valmistaja vastaa sen turvallisuudesta ja valmiste on arvioitu aina tiettyyn käyttöön.
Lue myös: Jos tilaat hyttyskarkotteita ulkomailta, saatat menettää rahasi – Tulli muistuttaa vaaroista
Kemikaalien pitkäaikaisista haitoista ei tiedetä riittävästi
Fysiologian professori Jorma Torppari Turun yliopistosta kertoo, että kemikaalien pitkäaikaisvaikutuksista ja haitoista ei koko maailmassa tiedetä riittävästi, koska sekä hyttyskarkotteissa että kosmetiikassa olevat kemikaalit ovat suhteellisen uusia.
– Useimmat ovat olleet käytössä alle 50 vuotta.
– Monia oikein vanhoja on ajan saatossa jouduttu kieltämään ja näitä kiellettäviä kemikaaleja kertyy ajan mittaan lisää, kun tietoa karttuu.
Äkillisiä haittavaikutuksia ei ole, mutta huolena ovat ylisukupolviset ja mahdolliset pitkän ajan haittavaikutukset.
Yksi esimerkki ovat hormonaaliset vaikutukset. Torpparin mukaan ne tulevat tyypillisesti ilmi vasta hyvin pitkällä viiveellä ja niiden arviointi on hankalaa.
– Esimerkiksi EU:ssa on tietty tonnimäärä, jota kemikaalia täytyy valmistaa ennen kuin sille tulee velvoite hormonaalisen vaikutuksen tutkimiseen.
– Se laukeaa myös siitä, jos joku jossain yliopistolaboratoriossa osoittaa, että tällä kemikaalilla on hormonaalinen vaikutus. Sitten valmistajan täytyy testata se huolellisemmin.
Lue myös: Tiesitkö? Myös tuoksuyliherkille on olemassa hajuvesiä
Eri valmisteiden erot pitää ymmärtää
Hyttyskarkotteiden vaikutuksista ihmisiin ja luontoon on keskusteltu viime vuosina paljon.
Tukesin Anna Vuori kertoo, että hyttyskarkotteiden tulee olla viranomaisten hyväksymiä ja ne pitää olla varustettu Tukesin lupanumerolla.
Hän sanoo myös, että kuluttajilla voi mennä ohi se, että valmisteita on eri tarkoituksiin: Osalla halutaan karkottaa hyönteiset jostain pois, kun taas hyönteismyrkkyjen tarkoitus on tappaa.
– Molempia löytyy ja on tärkeää ymmärtää käyttäessä nämä erilaiset vaikutukset ja käyttötarkoitukset.
Valmisteet on arvioitu sen mukaan, mille eliölajille ne on tarkoitettu. Jos tuotetta käytetään esimerkiksi ohjeiden vastaisesti, voi niistä olla haittaa jollekin muulle eliölajille.