Suomalaiserotuomari valmistautuu tiimeineen huolellisesti Mestarien liigan viheltämiseen: ”Uefa lähetti noin sadan PowerPoint-sliden esityksen”

Suomalainen jalkapalloväki sai lukea maanantaiaamuna merkittäviä uutisia. Suomalaisen erotuomari Mattias Gestraniuksen johtama kuuden tuomarin tiimi viheltää keskiviikkona Atlético Madridin ja Monacon välisen Mestarien liigan kamppailun.

MAINOS

Atlético Madrid - Monaco suorana lähetyksenä keskiviikkona C More Sport 1:llä kello 19:55

C Moren sivulle pääset tästä

Gestraniuksen avustavina erotuomareina toimivat Jan-Peter Aravirta ja Mikko Alakare sekä päätyrajatuomareina Antti Munukka ja Dennis Antamo. Neljäntenä erotuomarina toimivan Jukka Honkasen tehtävänä puolestaan on pitää esimerkiksi Diego Simeone aisoissa kentän laidalla.

Edellisen kerran suomalainen on toiminut päätuomarina Mestarien liigan ottelussa vuonna 1995, kun Ilkka Koho avustajineen tuomitsi kaksi ottelua.

– En tiedä onko tämä sen vaikeampi polku Suomesta kuin mistään muualtakaan, Mattias Gestranius sanoo MTV Sportille.

– Jos joku olisi vuosi sitten sanonut, että vihellän Madridissa Mestarien liigaa, olisin nauranut räkäisesti ja neuvonut menemään lääkäriin tutkimaan pään.

Kutsu viheltämään Mestarien liigaa on looginen seuraus Gestraniuksen ja tämän tiimin laadukkaasta työstä. Gestranius on viheltänyt syksyllä Eurooppa-liigan alkulohkoa kahden ottelun verran sekä Kansojen liigaa. Gestranius tiimeineen sai Uefalta hyvät arviot suorituksista.

– On ollut hyvä vuosi. Sain kutsun VAR-kursseille, jonka yhteydessä ilmoitettiin suoraan, että olette Uefan tulevaisuutta.

Onnistumiset siis ruokkivat toisiaan. Gestranius vahvistaa näkemyksen, että tuomarien hierarkiassa on mahdollista onnistuessaan edetä nopeastikin.

– Siltä se vaikuttaa. Toisaalta olin ykköskategoriassa jo vuonna 2014, mutta olin toki vuoden sivussa ylikunnon vuoksi, Gestranius sanoo. 

– Ainoastaan se mitä kentällä tapahtuu vaikuttaa siihen mitä pelejä saat. Niin sen pitää ollakin. Hienoa, että tämä mahdollisuus osui nyt minulle.

Atlético Madridin ja Monacon välinen ottelu on edessä jo keskiviikkona. Maanantaiaamuna Gestranius istui vielä muina miehinä kotonaan Paraisilla.

– Nyt ollaan vielä turvallisesti kotona, mutta varmasti olen hermostunut keskiviikkona, kun vihellän pilliin. Samalla yritän asennoitua silti niin, että tämä on vain yksi peli muiden joukossa.

Gestranius uskoo olevansa tiiminsä kanssa Mestarien liigaan vaadittavalla tasolla ja korostaa yhteistyön merkitystä.

– Tämä on 99,9% tiimityötä. Ilman hyvää tiimiä et pääse näin pitkälle. Voit olla maailman paras erotuomari, mutta jos tiimistäsi löytyy heikko lenkki, mitään ei tule tapahtumaan. Koko kuusikon pitää onnistua ja niin me ollaan tehty.

Eurooppa-liigan otteluihin valmistautuminen oli Gestraniuksen mukaan enemmän tuomarien omalla vastuulla, mutta Mestareiden liigassa tilanne on toinen.

– Uefa lähetti noin sadan PowerPoint-sliden esityksen koskien Mestarien liigaa ja sitä miten joukkueet pelaavat, millaisia rikkeitä he tekevät, kuka rikkoo, miten ne ryhmittyvät kulmapotkuihin, sivuvapareihin ja niin edelleen, Gestranius kuvailee MTV Sportille valmistautumistaan.

Gestraniuksen tiimin matka lähtee käyntiin tiistaiaamuna. Turusta Helsinkiin siirtymisen jälkeen tiimi nousee koneeseen ja saapuu Madridiin noin kahdelta iltapäivällä.

– Treenaamme Wanda Metropolitanolla noin tunnin kello 16.15 alkaen. Kuudelta pidämme Skype-palaverin Uefan henkilön kanssa ja käymme läpi aiemmin mainitut PowerPoint-materiaalit.

Keskiviikkoaamuna edessä on turvallisuuskokous, johon Gestraniuksen mukaan osallistuu vain neljäs erotuomari Jukka Honkanen. Loppupäivä sisältää valmistautumista ja rauhoittumista illan ottelua varten, johon Gestranius tiimeineen suuntaa viimeistään 1,5 tuntia ennen ottelun alkua.

Lue myös: