Donald Trumpin veljentytär lataa harvinaisen suorat sanat presidentistä – vaatii setänsä viraltapanoa: "Hän on katkera ja epävakaa"

Trump alkoi paikkailla mokiaan, ministerit erosivat – asiantuntija kertoo, millaisessa pulassa presidentti on 10:08
Videolla asiantuntija kertoo MTV Uutiset Livelle, minkälaisissa ongelmissa Donald Trump tällä hetkellä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin veljentytär pelkää setänsä aiheuttavan vielä lisää vahinkoa demokratialle, jos virassa olevaa presidenttiä ei poisteta vallasta, The Guardian uutisoi. 

Mary Trump on Donald Trumpin 43-vuotiaana alkoholiin menehtyneen isoveljen Fred Trump nuoremman tytär. Mary Trump on psykologi ja kirjailija.

Mary Trump on ennenkin ottanut kantaa setänsä presidentti Donald Trumpin toimintaan synkin sanakääntein. Viikkoja ennen viime vuoden marraskuussa käytyjä Yhdysvaltojen presidentinvaaleja, Mary ilmaisi pelkonsa setänsä toiminnasta.

– Hän tietää olevansa epätoivoisessa tilanteessa. Jos hän häviää, hän polttaa kaiken takanaan, edistää kansan kahtiajakoa ja niittää vain enemmän kaaosta. 

Hyökkäys yllätti

Vaikka Mary on jo pitkään pelännyt setänsä arvaamattomia edesottamuksia, hyökkäys Yhdysvaltojen kongressiin viime keskiviikkona yllätti psykologinkin.

– Yllätyin, kuinka halventavaa kaikki oli. Kaikki se häpäisyn ja katkeruuden määrä. Donald on katkera, mutta sen kaiken näkeminen kongressin käytävillä, Mary Trump kuvailee haaastattelussa.

– Valtauksessa tiivistyi kuluneet neljä vuotta. Se todistaa, kuinka kaikkein pahimpia ihmisiä keskuudessamme on kannustettu ja rohkaistu. Tajusin vasta myöhemmin, että seuraavana presidenttiyteen vuorossa olleet olivat samassa tilassa, joka oli käsittämättömän vaarallista, Mary Trump kauhistelee.

Republikaanien uskallettava ottaa vastuu

Mary Trump vaatii, että mellakan seuraamuksiin on tartuttava nopeasti, eikä liikaan harkitsevaisuuteen ole aikaa. Hän uskoo, että 25. lisäys, eli presidentin viraltapano pitäisi nyt laittaa täytäntöön.

Psykologi ei kuitenkaan usko, että varapresidentti Mike Pencellä olisi viraltapanoon riittävästi rohkeutta, puhumattakaan uransa puolesta pelkäävistä republikaaneista.

Ilman vastuun ottamista republikaaneille ei ole Mary Trumpin mukaan jäämässä kovinkaan kunniakasta perintöä tapahtumien jälkeen.

– Jos he eivät äänestä (presidentin) tuomitsemisen puolesta, tuho jää heidän vastuulleen ikuisiksi ajoiksi. Ja se lopulta tuhoaa heidät itsensä, hän arvelee.

Myös Joe Bidenin hallinnon tulisi valtaannousun jälkeen toimia nopeasti, sillä yleinen tilanne on Mary Trumpin mukaan pilaantunut jo pitkään ennen keskiviikon tapahtumia.

Capitol Hillin tapahtumien tutkinnan lisäksi uuden hallinnon tulisi hänen mukaansa aloittaa esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla tehtyjen ihmisoikeusrikkomusten tutkiminen.

– Jokainen kongressiin tunkeutunut tulisi pidättää, asettaa syytteeseen ja tuomita ankarasti. He häpäisivät demokratian perustan, Mary Trump vaatii.

Huolta epätasapainoisen sedän toiminnasta

Kaikista suurin huolenaihe tällä hetkellä liittyy Mary Trumpin mukaan kuitenkin hänen setänsä epätasapainoiseen toimintaan. Psykologi perustelee huolta Donald Trumpin kohua herättäneillä edesottamuksilla. 

– Kannattaa muistaa, että sama mies yritti maailmanlaajuisen pandemian keskellä estää postiäänestyksen vaaleissa. Sama mies pakotti monet Pentagonin korkean tason viranomaiset eroamaan ja korvasi heidät imartelijoilla. Tästä syystä kansalliskaartilla kesti useita tunteja puuttua tilanteeseen Capitol Hillillä, sillä Pentagon esti tämän.

– Järjestelmämme petti surkeasti siitä syystä, että tämän miehen on annettu purkaa jokainen instituutio, johon maamme luottaa, Mary Trump listaa.

"Ei yhtään aitoa voittoa"

Mary Trump ei usko setänsä aidosti luulevan, että hän todellisuudessa voitti presidentinvaalit. Hänen mukaansa vain itse voitto on Donald Trumpille tärkeintä eikä se, kuinka voitto on saatu.

– Hän ei ole elämänsä aikana saavuttanut yhtäkään aitoa voittoa. Sillä ei ole hänelle merkitystä, onko voiton ympärillä lainausmerkit.

Lue myös:

    Uusimmat