Mainos

Suomalainen ottaa ennemmin hybridin kuin dieselin – nämä 7 asiaa vaikuttavat ostopäätökseen

Joka kolmas suomalaiskotitalous aikoo vaihtaa autoa kahden vuoden sisällä, selviää vakuutusyhtiö Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta. 

Autokuume on varma kevään merkki, joka näkyy autoliikkeissä, nettikaupoissa sekä vakuutusyhtiössä. Ifin kyselytutkimuksen mukaan autottomistakin kotitalouksista joka seitsemäs on aikeissa ostaa auton lähitulevaisuudessa.

Useimmiten syynä auton hankkimiseen on nykyisen auton ikä tai huono kunto. Tämän mainitsee noin puolet vuosimallia 2009 tai sitä vanhemmalla autolla ajavista ja reilu kymmenes sitä uudemmalla autolla ajavista.

Toiseksi tärkeimmäksi syyksi nousee tapa vaihtaa autoa tietyin väliajoin, mikä korostuu muita useammin yli 60-vuotiailla. Noin joka kymmenes myöntää auton vaihdon syyksi autokuumeen. Lapsiperheissä vaihtamisen taustalla on usein tarve isommalle autolle.

Kustannukset ratkaisevat, autovertailut eivät

Auton hinta sekä käyttökustannukset nousevat autokaupoilla ylivoimaisesti ratkaisevimmiksi valintakriteereiksi. Auton turvallisuus on keskeinen kriteeri joka kolmannelle. Naisille turvallisuus on selkeästi miehiä tärkeämpi valintaperuste. Ympäristöystävällisyyttä pitää oleellisena joka kuudes suomalaisista.

Auton käyttövoima vaikuttaa erityisesti miehillä hyvin keskeisesti auton valintaan. Bensamoottori on edelleen selkeästi suosituin. Hieman yllättäen hybridi nousee toiseksi suosituimmaksi vaihtoehdoksi ennen dieseliä, ja sen valitsisi 15 prosenttia suomalaisista.

Auton imago, tuttavien suositukset tai autolehtien vertailut eivät sen sijaan ole ratkaisevia autoa valitessa.

Ole tarkkana, mutta varaudu silti yllätyksiin

Suomessa myydään vuosittain yli 550 000 käytettyä autoa. Käytettyä ostaessa kannattaa selvittää mahdollisimman huolellisesti auton taustat.

– Auton huoltokirja antaa paljon tietoa auton kunnosta. Vanhempi ja hyvin huollettu auto voi olla parempi kuin uudempi, jonka huollot on laiminlyöty. Jos huoltokirjaa ei ole, kannattaa autoon suhtautua epäilevämmin, vinkkaa autovahinkotarkastuksen johtaja Eero Heino Ifistä.

Ifin mukaan keskimääräinen teknisen vian korjauksen hinta on noin 880 euroa.

Suomalaisten TOP 7 -kriteerit auton hankinnassa

 1. Ostohinta
 2. Käyttökustannukset
 3. Turvallisuus
 4. Koko
 5. Käyttövoima
 6. Ympäristöystävällisyys
 7. Tuttu automerkki

Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 006 täysi-ikäistä suomalaista helmikuussa 2017. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaisia edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.

Lähde: If

***

0:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.