Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havainto

3:26Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeriaKATSO MYÖS: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria.
Julkaistu 02.08.2022 09:42

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tutkimuksen mukaan ultraprosessoitu ruoka ja kognitiivisten kykyjen heikkeneminen ovat yhteydessä toisiinsa.

Ultraprosessoitujen ruokien maku on yleensä vastustamaton, mutta vaikutukset terveydelle vähemmän suotuisia. Nyt lihajalosteiden, karkkien, sipsien ja muiden pitkälle prosessoitujen tuotteiden on havaittu voivan aiheuttaa kognitiivisten kykyjen heikkenemistä, kertoo CNN.

Lue myös: Tavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsi

Löydökset esiteltiin vuoden 2022 Alzheimer’s Association International Conference -konferenssissa San Diegossa. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkimuksessa seurattiin yli 10 000 brasilialaista enintään kymmenen vuoden ajan. Noin puolet seurattavista henkilöistä oli vaaleaihoisia tai korkeakoulutettuja naisia. Osallistujien keski-ikä oli 51 vuotta.

– Brasiliassa ultraprosessoidut ruoat vastaavat 25–30 prosentista syödyistä kaloreista, kertoo apulaisprofessori Claudia Suemoto São Paulon yliopiston lääketieteen laitokselta.

Ultraprosessoidut ruoat ovat teollisesti tuotettuja ruokia, joissa on paljon esimerkiksi öljyä, rasvaa, sokereita sekä lisättyjä aromeja, väriaineita ja muita lisäaineita, mutta vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja. Ultraprosessoidut ruoat voivat olla vaikkapa leivonnaisia, leipiä, valmisruokia, kuten pakastepizzoja, virvoitusjuomia tai pikaruokaa.

Tutkimuksen aikana koehenkilöille tehtiin kognitiivisia testejä: heidän piti esimerkiksi muistaa sanoja ja tunnistaa niitä. Koehenkilöt myös kertoivat ruokavaliostaan.

Lue myös: Uskaltaako grillissä palanutta ruokaa syödä? Kaksi syöpäriskin kannalta olennaista asiaa

Kognitiiviset kyvyt heikkenivät nopeammin

Tutkimuksen mukaan kognitiiviset kyvyt heikkenivät 28 prosenttia nopeammin, jos henkilö sai yli 20 prosenttia päivän kaloreista prosessoiduista ruoista. Toimintakykykin heikkeni 25 prosenttia nopeammin verrattuna ihmisiin, joiden energiansaannista alle 20 prosenttia tuli prosessoiduista ruoista, kertoo tutkimusta tehnyt Natalia Gonçalves patologian laitokselta.

Jos henkilö syö 2000 kilokaloria päivässä, 20 prosenttia tarkoittaisi 400 kilokaloria. Esimerkiksi yksi suklaapatukka sisältää yleensä yli 200 kilokaloria.

– Meillä [Brasiliassa] on McDonald's, Burger King, syömme paljon suklaata ja vaaleaa leipää. Tämä ei valitettavasti eroa paljoakaan monista muista länsimaista, Suemoto kuvaa.

Suemoton mukaan Yhdysvaltain kansalaiset saavat kokonaiskaloreista 58 prosenttia ultraprosessoiduista ruoista. Briteillä vastaava luku on 56,8 prosenttia ja kanadalaisilla 48 prosenttia.

Lue myös: Pohjoismainen ruokavalio voi tutkimuksen mukaan auttaa välttämään diabeteksen – syötkö jo näin?

– Ihmisten täytyy ymmärtää, että heidän pitäisi kokata enemmän ja valmistaa omat ruokansa alusta asti. Tiedän. Sanomme, ettei meillä ole aikaa, muttei se oikeasti vie niin paljon aikaa, Suemoto kuvailee.

– Ja se [käytetyt aika] olisi sen arvoista, koska suojaat sydäntäsi ja aivojasi dementialta tai Alzheimerin taudilta. Se on tutkimuksemme viesti: lakkaa ostamasta superprosessoituja ruokia.

Suemoto huomauttaa, ettei tutkimuksessa etsitty kognitiivisten kykyjen heikkenemisen juurisyytä eikä voida sanoa, että prosessoitu ruoka olisi sen suora syy. Sen sijaan tutkittiin yhteyttä näiden kahden välillä, kertoo NBC.

Katso myös: Miksi sokeri maistuu niin hyvältä? Koukuttaako se oikeasti? Asiantuntija vastaa. Juttu jatkuu videon alla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Vastaavia tuloksia saatu aiemminkin

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ultraprosessoidut ruoat yhdistetään kognitiivisten taitojen heikkenemiseen.

Yli 72 000 britin tietoja analysoineessa tutkimuksessa havaittiin, että dementian riski väheni 19 prosenttia aina, kun henkilö vaihtoi kymmenen prosenttia päivittäin syömistään ultraprosessoiduista ruoista esimerkiksi tuoreisiin hedelmiin, vihanneksiin, maitoon ja lihaan. Jos ultraprosessoitujen ruokien syömistä sen sijaan lisäsi kymmenen prosenttia, dementian riski nousi 25 prosenttia.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu myös, että ultraprosessoidut ruoat ovat yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin. Diabeteksen puolestaan tiedetään olevan muistisairauksien riskitekijä.

Asiantuntijaryhmä ehdotti aiemmin tupakka-askeista tuttuja varoituksia sipsipusseihin, ranskalaisiin, pekoniin, karkkeihin, limuihin ja muihin pitkälle prosessoituihin tuotteisiin.

Lue myös: Yksi hot dog vie 36 minuuttia elämästäsi? Tästä terveystutkimuksessa on kyse

Lue myös: Herkkujen ostaminen vähenee, kun niiden hinta nousee – näyttöä terveysvaikutuksista ei kuitenkaan ole

Hyviä rasvoja ja tuoreita kasviksia – katso alla olevalta videolta herkullisen ja terveellisen lohi-avokado-salaatin resepti!

1:00Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaattiKATSO VIDEO: Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaatti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Edition.cnn.com, Eurekalert.org, Ctvnews.ca, Eurekalert, NBC

Lisää aiheesta:

Putoaako paino terveellisemmillä eineksillä? Näin kävi 8 viikon testissäSuupalakin lisää kuoleman riskiä? Ultraprosessoituja ruokien vaikutuksia perannutta tutkimusta toppuutellaanSyötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenJättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaanSyötkö "kertaalleen syötyä" ruokaa? Uhkana painonnousu, sairastuminen ja jopa ennenaikainen kuolemaUltraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksille
RavitsemusMuistiTutkimustuloksetRavintoTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • ke08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • ma19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 14.10.15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä