Suklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havainto

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
KATSO MYÖS: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria.

Tutkimuksen mukaan ultraprosessoitu ruoka ja kognitiivisten kykyjen heikkeneminen ovat yhteydessä toisiinsa.

Ultraprosessoitujen ruokien maku on yleensä vastustamaton, mutta vaikutukset terveydelle vähemmän suotuisia. Nyt lihajalosteiden, karkkien, sipsien ja muiden pitkälle prosessoitujen tuotteiden on havaittu voivan aiheuttaa kognitiivisten kykyjen heikkenemistä, kertoo CNN.

Löydökset esiteltiin vuoden 2022 Alzheimer’s Association International Conference -konferenssissa San Diegossa. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkimuksessa seurattiin yli 10 000 brasilialaista enintään kymmenen vuoden ajan. Noin puolet seurattavista henkilöistä oli vaaleaihoisia tai korkeakoulutettuja naisia. Osallistujien keski-ikä oli 51 vuotta.

– Brasiliassa ultraprosessoidut ruoat vastaavat 25–30 prosentista syödyistä kaloreista, kertoo apulaisprofessori Claudia Suemoto São Paulon yliopiston lääketieteen laitokselta.

Ultraprosessoidut ruoat ovat teollisesti tuotettuja ruokia, joissa on paljon esimerkiksi öljyä, rasvaa, sokereita sekä lisättyjä aromeja, väriaineita ja muita lisäaineita, mutta vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja. Ultraprosessoidut ruoat voivat olla vaikkapa leivonnaisia, leipiä, valmisruokia, kuten pakastepizzoja, virvoitusjuomia tai pikaruokaa.

Tutkimuksen aikana koehenkilöille tehtiin kognitiivisia testejä: heidän piti esimerkiksi muistaa sanoja ja tunnistaa niitä. Koehenkilöt myös kertoivat ruokavaliostaan.

Kognitiiviset kyvyt heikkenivät nopeammin

Tutkimuksen mukaan kognitiiviset kyvyt heikkenivät 28 prosenttia nopeammin, jos henkilö sai yli 20 prosenttia päivän kaloreista prosessoiduista ruoista. Toimintakykykin heikkeni 25 prosenttia nopeammin verrattuna ihmisiin, joiden energiansaannista alle 20 prosenttia tuli prosessoiduista ruoista, kertoo tutkimusta tehnyt Natalia Gonçalves patologian laitokselta.

Jos henkilö syö 2000 kilokaloria päivässä, 20 prosenttia tarkoittaisi 400 kilokaloria. Esimerkiksi yksi suklaapatukka sisältää yleensä yli 200 kilokaloria.

– Meillä [Brasiliassa] on McDonald's, Burger King, syömme paljon suklaata ja vaaleaa leipää. Tämä ei valitettavasti eroa paljoakaan monista muista länsimaista, Suemoto kuvaa.

Suemoton mukaan Yhdysvaltain kansalaiset saavat kokonaiskaloreista 58 prosenttia ultraprosessoiduista ruoista. Briteillä vastaava luku on 56,8 prosenttia ja kanadalaisilla 48 prosenttia.

– Ihmisten täytyy ymmärtää, että heidän pitäisi kokata enemmän ja valmistaa omat ruokansa alusta asti. Tiedän. Sanomme, ettei meillä ole aikaa, muttei se oikeasti vie niin paljon aikaa, Suemoto kuvailee.

– Ja se [käytetyt aika] olisi sen arvoista, koska suojaat sydäntäsi ja aivojasi dementialta tai Alzheimerin taudilta. Se on tutkimuksemme viesti: lakkaa ostamasta superprosessoituja ruokia.

Suemoto huomauttaa, ettei tutkimuksessa etsitty kognitiivisten kykyjen heikkenemisen juurisyytä eikä voida sanoa, että prosessoitu ruoka olisi sen suora syy. Sen sijaan tutkittiin yhteyttä näiden kahden välillä, kertoo NBC.

Katso myös: Miksi sokeri maistuu niin hyvältä? Koukuttaako se oikeasti? Asiantuntija vastaa. Juttu jatkuu videon alla.

Vastaavia tuloksia saatu aiemminkin

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ultraprosessoidut ruoat yhdistetään kognitiivisten taitojen heikkenemiseen.

Yli 72 000 britin tietoja analysoineessa tutkimuksessa havaittiin, että dementian riski väheni 19 prosenttia aina, kun henkilö vaihtoi kymmenen prosenttia päivittäin syömistään ultraprosessoiduista ruoista esimerkiksi tuoreisiin hedelmiin, vihanneksiin, maitoon ja lihaan. Jos ultraprosessoitujen ruokien syömistä sen sijaan lisäsi kymmenen prosenttia, dementian riski nousi 25 prosenttia.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu myös, että ultraprosessoidut ruoat ovat yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin. Diabeteksen puolestaan tiedetään olevan muistisairauksien riskitekijä.

Hyviä rasvoja ja tuoreita kasviksia – katso alla olevalta videolta herkullisen ja terveellisen lohi-avokado-salaatin resepti!

Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaatti 1:00
KATSO VIDEO: Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaatti.

Lue myös:

    Uusimmat