Tutkimuksen mukaan ultraprosessoitu ruoka ja kognitiivisten kykyjen heikkeneminen ovat yhteydessä toisiinsa.
Ultraprosessoitujen ruokien maku on yleensä vastustamaton, mutta vaikutukset terveydelle vähemmän suotuisia. Nyt lihajalosteiden, karkkien, sipsien ja muiden pitkälle prosessoitujen tuotteiden on havaittu voivan aiheuttaa kognitiivisten kykyjen heikkenemistä, kertoo CNN.
Lue myös: Tavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsi
Löydökset esiteltiin vuoden 2022 Alzheimer’s Association International Conference -konferenssissa San Diegossa. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.
Tutkimuksessa seurattiin yli 10 000 brasilialaista enintään kymmenen vuoden ajan. Noin puolet seurattavista henkilöistä oli vaaleaihoisia tai korkeakoulutettuja naisia. Osallistujien keski-ikä oli 51 vuotta.
– Brasiliassa ultraprosessoidut ruoat vastaavat 25–30 prosentista syödyistä kaloreista, kertoo apulaisprofessori Claudia Suemoto São Paulon yliopiston lääketieteen laitokselta.
Ultraprosessoidut ruoat ovat teollisesti tuotettuja ruokia, joissa on paljon esimerkiksi öljyä, rasvaa, sokereita sekä lisättyjä aromeja, väriaineita ja muita lisäaineita, mutta vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja. Ultraprosessoidut ruoat voivat olla vaikkapa leivonnaisia, leipiä, valmisruokia, kuten pakastepizzoja, virvoitusjuomia tai pikaruokaa.