Tavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsi

Ruoka-annosta maustamaan lisätty suola voi viedä vuosia elämästä, varoittaa yhdysvaltalaistutkimus.

Tulanen yliopiston tutkijat kehottavat pitkästä iästä haaveilevia siirtämään suolasirottimen syrjään, sillä sen jatkuva kurottelu on yhteydessä ennenaikaiseen kuolemaan. Erityisesti aterioiden jatkuva maustaminen lisäsuolalla näyttää lisäävän riskiä menehtyä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpään.

Heinäkuun alussa lääketieteellisessä European Heart Journal -lehdessä ilmestynyt tutkimus perustuu yli 500 000 ihmisen aineistoon. Ison-Britannian biopankkitutkimukseen osallistuneet henkilöt arvioivat omaa suolan käyttöään, minkä lisäksi heiltä kerättiin virtsanäytteet asiaa selvittämään.

Keskimäärin noin yhdeksän vuoden seurannassa havaittiin, että suolaa aterioihinsa säännönmukaisesti sirottelevilla oli 28 prosenttia suurempi riski kuolla ennen 75 ikävuotta kuin osallistujilla, jotka harvoin maustoivat ruokaansa lisäsuolalla.

Jatkuva lisäsuolan käyttö oli yhteydessä myös matalampaan eliniänodotteeseen. Jokaisen ateriansa suolalla höystävien osallistujien arveltiin viisikymppisinä elävän 1,5–2,3 vuotta lyhyemmän elämän verrattuna harvoin suolalla ruoka-annoksiaan maustaviin. 

Tutkijat pyrkivät laskelmissaan ottamaan huomioon muut kuolleisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten iän, tupakoinnin, alkoholin käytön, painoindeksin sekä liikunnan määrän.

Kasvisten kalium vähentää suolan käytön riskejä

Tutkijoilla on suolan ystäville myös hyviä uutisia. Aineistosta oli havaittavissa, että runsaaseen suolan käyttöön liittyviä terveysriskejä voi mahdollisesti vähentää lisäämällä hedelmien ja kasvisten määrää ruokavaliossa.

Kalium on suolan eli natriumin kanssa yhteistyössä toimiva kivennäisaine, jota saadaan pääasiassa hedelmistä ja vihanneksista. Suomalaiset saavat kaliumia etenkin perunasta, kertoo Terveystalo.

Elimistön normaalin nestetasapainon ylläpitämisen lisäksi kalium on keskeisessä roolissa hermoston, lihasten sekä sydämen toiminnan ja verenpaineen hallinnan kannalta. Runsaan suolan käytön tunnetuimpia terveyshaittoja on juurikin verenpaineen nousu.

Moni syö liikaa suolaa ja liian vähän kasviksia. Katso videolta, miltä puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja oikeasti näyttää. Juttu jatkuu videon alla.

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO VIDEO: Tältä näyttää oikeasti puoli kiloa kasviksia päivässä – punnitsimme neljä erilaista vaihtoehtoa.

Moni saa ruoastaan liikaa suolaa

Runsaan suolan käytön vaikutuksista elinikään on saatu ristiriitaisia tutkimustuloksia, huomauttaa lääketieteeseen erikoistunut MedScape-sivusto. Esimerkiksi viime vuonna ilmestyneessä tutkimuksessa runsaan suolan saannin huomattiin olevan yhteydessä pidempään elämään.

Eriävät lopputulemat selittyvät muun muassa erilaisilla tutkimusmenetelmillä. Lisäksi nyt ilmestyneessä, suolan käytöstä varoittavassa tutkimuksessa jatkuvasti suolalla aterioitaan maustavat söivät muutenkin epäterveellisemmin: he muun muassa käyttivät enemmän prosessoitua lihaa ja vähemmän kasviksia.

Terveiden ja kohtuudella suolaa käyttävien ihmisten ei todennäköisesti tarvitse vaivata päätään nyt ilmestyneillä tutkimustuloksilla. Toisaalta, vaikka ihminen tarvitsee suolaa, saavat monet Suomessa ja muissa länsimaissa sitä aivan liikaa – jopa kaksi kertaa suositeltua viittä grammaa suuremman annoksen.

Runsas suolan saanti nostaa verenpainetta, lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä sekä voi altistaa osteoporoosille ja mahasyövälle. Lämpimät pääruoat ovat yksiä merkittävimpiä lähteitä suomalaisten ruokavaliossa.

Katso alla olevalta videolta kolme hyödyllistä vinkkiä maustamiseen!

Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen 1:01
KATSO VIDEO: Tiesitkö näistä kätevistä maustekikoista?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja