Ruoka-annosta maustamaan lisätty suola voi viedä vuosia elämästä, varoittaa yhdysvaltalaistutkimus.
Tulanen yliopiston tutkijat kehottavat pitkästä iästä haaveilevia siirtämään suolasirottimen syrjään, sillä sen jatkuva kurottelu on yhteydessä ennenaikaiseen kuolemaan. Erityisesti aterioiden jatkuva maustaminen lisäsuolalla näyttää lisäävän riskiä menehtyä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpään.
Heinäkuun alussa lääketieteellisessä European Heart Journal -lehdessä ilmestynyt tutkimus perustuu yli 500 000 ihmisen aineistoon. Ison-Britannian biopankkitutkimukseen osallistuneet henkilöt arvioivat omaa suolan käyttöään, minkä lisäksi heiltä kerättiin virtsanäytteet asiaa selvittämään.
Keskimäärin noin yhdeksän vuoden seurannassa havaittiin, että suolaa aterioihinsa säännönmukaisesti sirottelevilla oli 28 prosenttia suurempi riski kuolla ennen 75 ikävuotta kuin osallistujilla, jotka harvoin maustoivat ruokaansa lisäsuolalla.
Jatkuva lisäsuolan käyttö oli yhteydessä myös matalampaan eliniänodotteeseen. Jokaisen ateriansa suolalla höystävien osallistujien arveltiin viisikymppisinä elävän 1,5–2,3 vuotta lyhyemmän elämän verrattuna harvoin suolalla ruoka-annoksiaan maustaviin.
Tutkijat pyrkivät laskelmissaan ottamaan huomioon muut kuolleisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten iän, tupakoinnin, alkoholin käytön, painoindeksin sekä liikunnan määrän.
