Yksi hot dog vie 36 minuuttia elämästäsi? Tästä terveystutkimuksessa on kyse

Lääkäri Pippa Laukan vinkit terveelliseen syksyyn 8:39
Nappaa tältä videolta lääkäri Pippa Laukan vinkit terveelliseen syksyyn.

Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan yksi hot dog verottaa tervettä elämää 36 minuuttilla. Faktantarkastussivusto kuitenkin toppuuttelee.

Näitkö jo tutkimuksen, jonka mukaan yksi hot dog voi tulla kalliiksi? Esimerkiksi Fox Newsin uutisoiman tutkimuksen mukaan hodarin popsiminen lyhentää elämää yli puolella tunnilla.

Vaikka prosessoitujen elintarvikkeiden haitat ovat aiemminkin olleet tiedossa, faktantarkastussivusto Truth or fictionin mukaan väite hodareista on kuitenkin ainakin osin irrotettu asiayhteydestään.

Michiganin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin erilaisten ruokien vaikutuksia sekä ympäristöön että terveeseen elämään. Mukaan pääsi noin 5800 erilaista ruokaa, joita varten kehitettiin terveysindeksi; siinä ruokia arvosteltiin ympäristövaikutusten ja 15 riskitekijän perusteella. 

Tutkimus julkaistiin akateemisessa Nature Food -verkkojulkaisussa.

"Ravinto-ohjeistukset myös harvoin ottavat huomioon..."

Tutkimusta tehneen Olivier Jollietin mukaan on selvää, että ihmisten ruokailutottumuksiin tulisi tehdä muutoksia sekä terveyden että ympäristön vuoksi.

– Löydöksemme kertovat, että pienet, kohdennetut [ruokien] korvaamiset [toisilla] ovat toteuttamiskelpoinen ja tehokas strategia, jolla voidaan saavuttaa huomattavia etuja terveydelle ja ympäristölle ilman, että dramaattisia muutoksia ruokavaliossa täytyy tehdä, hän kuvaa.

Tutkimusta tehneen Katerina Stylianoun mukaan ravintosuosituksista puuttuvat yleensä täsmälliset, toimintaan kannustavat ohjeet.

– Ravinto-ohjeistukset myös harvoin ottavat huomioon ympäristövaikutuksia, hän kuvailee.

Katso myös: Tällaisia ovat yleiset – ja toisinaan väärät – uskomukset ruoka-aineista! Juttu jatkuu videon alla

Näin syöt oikein 8:20
Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Ruoat jaettiin luokkiin

Ruoat jaettiin väriluokkiin niiden ravintoarvojen ja ympäristövaikutusten perusteella. Ravintoarvoiltaan parhaita ja ympäristövaikutuksiltaan vähäisimpiä, niin sanotun vihreän luokan ruokia olivat esimerkiksi pähkinät, hedelmät, pellolla kasvatetut vihannekset ja täysjyvät.

Huonoimpaan punaiseen luokkaan päätyivät esimerkiksi prosessoidut lihat.

Hot dog vei elämästä 36 minuuttia, kanansiipi 3,3

Ruoille annettiin terveysindeksin perusteella myös minuuttiarvot, jotka kertovat, paljonko elämää ne vievät tai lisäävät: ruoat saattoivat verottaa tervettä elämää maksimissaan 74 minuuttia tai vastaavasti lisätä sitä 80 minuuttia.

Esimerkiksi yksi 85 gramman kanansiipi lyhensi tervettä elämää 3,3 minuuttia, lihahodari jopa 36 minuuttia. Suolapähkinät, paistettu lohi ja riisi pavuilla sen sijaan lisäsivät tervettä elämää 10–15 minuuttilla. Maapähkinävoi-hilloleipä toi lisäterveyttä 33 minuuttia, pähkinäannos 26 minuuttia.

Faktasivusto huomauttaa: Syömällä ei voi kirjaimellisesti lisätä minuutteja elämäänsä

Faktantarkastussivusto Truth or fictionin mukaan punaisen listan ruokia ei tutkimuksen perusteella kannata alkaa pelätä: esimerkiksi yhtä hodaria syömällä ei toki voi kirjaimellisesti lyhentää elämäänsä.

Kyseessä oli monimutkaisten tekijöiden perusteella laskettu indeksi, joka otti huomioon esimerkiksi ruoan vaikutukset ilmastonmuutokseen. Siksi ei voida suoraan sanoa, että yksi hot dog lyhentäisi elämää tietyn minuuttimäärän.

Tutkijoiden mukaan jo pieni muutos ruokavaliossa voisi kuitenkin olla hyödyksi. Jo se, että vaihtaisi päivän kaloreista kymmenisen prosenttia punaisen luokan tuotteista vihreisiin, voisi tuoda terveys- ja ympäristöetuja.

Katso myös: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria:

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26

Lue myös:

    Uusimmat