Ultraprosessoidusta ruoasta paljastui uusi terveysriski – listalta löytyy monia suosikkeja: Nuudelit, pakattu liha, valmisruoka...

shutterstock_1493289299
Ranskalaisutkimuksessa muun muassa nuudelit yhdistettiin kohonneeseen tyypin 2 diabetesriskiin. shutterstock

Paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävät pitkälle prosessoidut teolliset ruoat saattavat suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tieto perustuu yli 100 000 ranskalaisaikuisen kuusivuotiseen seurantaan.

Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja. Eli ruokia, joissa on paljon säilöntäaineita, suolaa, huonoja rasvoja, lisättyä sokeria ja vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja.

Tulosten perusteella riski sairastua tyypin 2 diabetekseen suureni tasaisesti mitä enemmän henkilö söi ultraprosessoituja elintarvikkeita. Jokainen sadan gramman lisäys päiväannoksessa liittyi 5 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin, tutkijat havaitsivat.

Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin tutkimuksessa muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja. 

Runsas teollisesti prosessoitujen epäterveellisten ruokien syöminen on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa lihavuuteen, syöpäriskiin ja verenpaineen kohoamiseen. Suolan, huonojen rasvojen ja lisätyn sokerin lisäksi pakkausten muovit, karsinogeeniset ainesosat ja lisäaineet saattavat selittää yhteyksiä. Tutkimuksista on kuitenkin vaikea päätellä, miten paljon yhteydet johtuvat epäterveellisestä ruokavaliosta ja miten paljon muista epäterveellisistä elämäntavoista.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Onko sinulla 2 tyypin diabetes?

8:45

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja