Toistuva palaneen ruoan syöminen voi kasvattaa syöpäriskiä, mutta tavallisen kesägrillaajan ei asiasta kannata ottaa liikaa stressiä. Syöpäriskin kannalta olennaisempaa on, mitä ruokia ritilälle pistää.
Kesä on grillaamisen kulta-aikaa. Samalla kun murkinoitaan kääntelee hiilloksen yllä, voi mieleen muistua varoitus kärähtäneeseen ruokaan liittyvästä syöpäriskistä. Kuinka vakavasta vaarasta on todella kyse?
Docrates Syöpäsairaalassa työskentelevä ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen toppuuttelee huolia. Teoriassa ruoka sisältää sitä enemmän terveydelle haitallisia aineita – kuten PAH-yhdisteitä, sokeroituneita proteiineja ja nitriittiä – mitä kauemmin ja mitä tummemmaksi sen paistaa. Mustaksi kärähtänyttä kohtaa ei pitäisi Laatikaisen mukaan syödä lainkaan vaan se tulisi leikata pois.
Eläinkokeissa kuumentaessa syntyneet aineet on osoitettu syöpää aiheuttaviksi. Tutkimuksissa käytetyt annokset ovat olleet kuitenkin suuria, joten kesäsesonkiin keskittyvälle perusgrillaajalle satunnaisesta kärähtäneen ruoan syömisestä ei liene sen suurempaa haittaa
– Grilliherkkujen satunnainen syöminen ei ole vaaraksi, mutta tummaksi paahtuneita ruokia ei ole järkevää syödä säännöllisesti läpi vuoden, Laatikainen sanoo tiedotteessa.
Mikäli palanutta ruokaa syö usein, kasvaa ihmisen riski sairastua ruoansulatuskanavan syöpiin, kuten ruokatorven, mahalaukun sekä suoliston syöpiin. Ympäri vuoden grilliruokaa syövän kannattaa paistaa herkkujaan mahdollisimman vähän aikaa ja maltillisella lämpötilalla. Ruoan voi myös suojata foliolla.
