Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Uskaltaako grillissä palanutta ruokaa syödä? Kaksi syöpäriskin kannalta olennaista asiaa

1:22Näin grillaat sipulista täydellisen lisukkeenSyöpäriskin kannalta grilliin kannattaisi heittää makkaroiden sijaan kasviksia. Katso videolta, miten grillaat sipulin!
Julkaistu 08.06.2022 09:00

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Toistuva palaneen ruoan syöminen voi kasvattaa syöpäriskiä, mutta tavallisen kesägrillaajan ei asiasta kannata ottaa liikaa stressiä. Syöpäriskin kannalta olennaisempaa on, mitä ruokia ritilälle pistää.

Kesä on grillaamisen kulta-aikaa. Samalla kun murkinoitaan kääntelee hiilloksen yllä, voi mieleen muistua varoitus kärähtäneeseen ruokaan liittyvästä syöpäriskistä. Kuinka vakavasta vaarasta on todella kyse?

Docrates Syöpäsairaalassa työskentelevä ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen toppuuttelee huolia. Teoriassa ruoka sisältää sitä enemmän terveydelle haitallisia aineita – kuten PAH-yhdisteitä, sokeroituneita proteiineja ja nitriittiä – mitä kauemmin ja mitä tummemmaksi sen paistaa. Mustaksi kärähtänyttä kohtaa ei pitäisi Laatikaisen mukaan syödä lainkaan vaan se tulisi leikata pois.

Eläinkokeissa kuumentaessa syntyneet aineet on osoitettu syöpää aiheuttaviksi. Tutkimuksissa käytetyt annokset ovat olleet kuitenkin suuria, joten kesäsesonkiin keskittyvälle perusgrillaajalle satunnaisesta kärähtäneen ruoan syömisestä ei liene sen suurempaa haittaa

– Grilliherkkujen satunnainen syöminen ei ole vaaraksi, mutta tummaksi paahtuneita ruokia ei ole järkevää syödä säännöllisesti läpi vuoden, Laatikainen sanoo tiedotteessa.

Mikäli palanutta ruokaa syö usein, kasvaa ihmisen riski sairastua ruoansulatuskanavan syöpiin, kuten ruokatorven, mahalaukun sekä suoliston syöpiin. Ympäri vuoden grilliruokaa syövän kannattaa paistaa herkkujaan mahdollisimman vähän aikaa ja maltillisella lämpötilalla. Ruoan voi myös suojata foliolla.

Lue myös: Lähes jokaisella suolistosyöpään sairastuneella on yksi näistä kolmesta oireesta

Makkara itsessään syöpäriski

shutterstock_155261942Kasvisten syöntiä ei kannata unohtaa grillikautenakaan.shutterstock

Syöpäriskin kannalta paistumisastetta olennaisempaa on se, mitä tummuneen pinnan alta löytyy. Huonoimpia vaihtoehtoja grilliin heitettäväksi ovat makkarat ja muut pitkälle prosessoidut lihavalmisteet, jotka sisältävät itsessään syöpäriskiä kasvattavia aineita.

Lihavalmisteita ja punaista lihaa suositellaan syötäväksi korkeintaan 500 grammaa viikossa, mutta Laatikainen vetäisi rajan tätäkin alemmas.

– Punaista lihaa ei pitäisi syödä viikossa enempää kuin 300 grammaa ja prosessoitua lihaa kannattaisi välttää vieläkin tiukemmin, hän toteaa tiedotteessa.

Possun ja naudan sijaan lihahyllyltä kannattaisi napata mukaansa vaaleaa lihaa, kuten kanaa. Lähtökohtaisesti terveellisin vaihtoehto grilliin ovat kasvikset, jotka runsaasti käytettynä vähentävät riskiä sairastua syöpään.

– Samalla on muistettava, että kasvikset kärähtävät helpommin kuin liha, ja jos sen pinta palaa, niin siihen syntyy samoja karsinogeenejä kuin lihaankin, Laatikainen huomauttaa.

Laadun lisäksi huomio kannattaa kiinnittää määrään. Ylenpalttinen rasvaisilla grilliherkuilla nautiskelu johtaa herkästi liialliseen energiansaantiin ja ylipainon kertymiseen, joka sekin lisää monen syövän riskiä.

Lue myös: Pitääkö aikuisten käydä terveystarkastuksissa? Tämä on "riittävä kynnys" tutkimuksille

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Myös ihon palaminen on syöpäriski, mutta kaikista luomista ei tarvitse kantaa huolta. Katso videolta, millaiset luomet ovat vaarattomia. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Docrates Syöpäsairaala, Terveyskirjasto

Lisää aiheesta:

Yksi juoma on erityisen "kova myrkky" syöpäriskin kannalta: "Enemmän asetaldehydiä kuin missään muussa alkoholijuomassa"Saako käristyneestä grilliruoasta syövän? Ravitsemusterapeutti: "Leikkaisin pois"Tavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsiAlkoholi lisää syöpäriskiä: Yksi juoma on erityisen "kova myrkky"Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy8 ruokaa, jotka voivat tappaa – kuinka moni kuuluu kesäherkkuihisi?
GrillausSyöpäRuoanlaittoRavintoTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet