Soutuveneellä Ruotsiin - Kirjailijan uskomaton tarina sotavuosilta

Lapin sodan käsittely on jäänyt Suomessa melko vähälle. Kirjailija Stina Katchadourian kertoo tarinansa sotavuosien elämästä Studio55.fi-ohjelmassa.

Kirjailija Stina Katchadourian kertoo Studio55.fi-ohjelmassa talvisodan olleen ensimmäinen sota, jota hän pakeni. Hänen perheensä asui Helsingissä, mutta sodan syttyessä hän matkusti äitinsä ja siskonsa kanssa Vaasaan. Vaasassakaan ei ollut turvassa, joten he muuttivat kaupngista Petsmoon. Sodan päättyessä perhe palasi Helsinkiin, mutta kaikki osasivat odottaa pahinta.

– Kun sodan päättymisestä kerrottiin sanomalehdissä, niissä oli mustat reunat. Talvisodan loppu koettiin tappiona eikä siitä iloittu. Odotettiin, että sota kyllä jatkuisi, Katchadourian kuvailee.

Perhe matkasi jatkosodan alkaessa takaisin pohjanmaalle ja sieltä Sipooseen. Lopulta isä toivoi, että perhe siirtyisi mahdollisimman lähelle Ruotsin rajaa. Katchadourian lähti äitinsä ja siskonsa kanssa Lappiin. Jatkosodan lähetessä loppuaan, Lapissa puhkesi kuitenkin uusi sota.

– Jouduimme pakenemaan Suomesta Ruotsiin. Soudimme veneellä Ruotsiin ilman mitään virallisia papereita. Ruotsi majoitti 60 000 suomalaista karjoineen parakkeihin jatkosodan jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja