Sorrutko pahimpiin lomamokiin? Vältä näitä ilonpilaajia!

Lomalta voi palata siten, ettei tunne lomalla juuri olleensakaan. Työterveyslaitos vinkkaa lomalaisia ottamaan ilon irti vapaista, jotta jaksaa taas puurtaa työn parissa.

Suurin kesälomailuaika ajoittuu juhannuksesta elokuuhun. Tällä välillä suomalaiset pitävät tilastojen mukaan kaikista kertyneistä lomapäivistään vähintään puolet.

Kesälomasi on todennäköisesti paljon onnistuneempi, jos vältät nämä karikot:

Lepään vain kesällä

Jotkut tekevät hulluna töitä melkein viikonloputkin ja ajattelevat, että kyllä kesällä sitten ladataan akut. Suorituskyvyn ja terveyden kannalta levon ja työn täytyy kuitenkin olla tasapainossa muulloinkin, sillä pelkkä kesäloma ei riitä.

Improvisoin

Virkistävää lomaa tuskin saa aikaan, jos sitä ei yhtään suunnittele. Loma kannattaa kuitenkin suunnitella väljästi, jotta yllätyksillekin jää sijaa.

Suunnittelen kalenterin täyteen

Pakkoaikatauluista on päästävä lomalla eroon, vaikka se tuntuisi pelottavaltakin. Kannattaa tehdä mieluisia, voimaannuttavia puuhia omassa tahdissa.

Syöksyn kylmiltäni työputkesta lomalle

Lomalle lähtöä kannattaa jonkin verran valmistella. Lomallelähdön rituaalit, kuten työpöydän putsaus, ovat tärkeitä rituaaleja valmistaessaan mieltä vapaalle. On myös hyvä katsoa, mitkä työtehtävät hoidetaan ennen lomaa, mitkä jälkeen, jotta ei jää keskeneräinen tai hermostunut olo.

Otan työpuhelimen ja läppärin laiturille

Loman idea on irrottautua työasioista. Irrottautumisen tarkoitus on auttaa palautumaan henkisesti työn rasituksista.

Lakaisen ongelmat maton alle

Perheneuvolat pullistelevat väkeä loman jälkeen. Jos lähipiirissä on ongelmia, ne tulevat kyllä esiin lomallakin. Käsittele asioita, kuulostele itseäsi, pyydä tarvittaessa apua.

Lähden terassille aina kun voin

Lomalla alkoholinkulutus helposti lisääntyy. Kohtuullinen käyttö voi kuulua virkistävään lomaan, mutta omia tottumuksiaan kannattaa tarkastella, jos aiemmilta kesiltä on kokemusta liikakäytöstä ja loman jälkeisestä väsymyksestä.

Pidän lomaa vasta ensi vuonna

Yrittäjiltä jäävät helposti lomat pitämättä. On muistettava, että lomalla on työsuojelullinen merkitys. Vaikka työ tuntuisi erityisen antoisalta, loma on pidettävä. Kunnollinen irtaantuminen onnistuu lähes kaikilta, jos loma kestää vähintään kolme viikkoa.

Lähde: Työpiste

Lue myös

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja