Sohvalta lenkkipolulle! Näin aloitat juoksuharrastuksen

Miten juoksuharrastus pitäisi aloittaa, jos aloittaa nollasta?

Hyviä uutisia, juoksijaksi mielivä: ainakin yksi asia on puolellasi jo nyt.

– Kevät ja syksy ovat loistavimmat ajat ajaa itsensä sisään juoksuharrastukseen, sillä silloin välttyy helteiden ja pakkasten kaltaisilta ääriolosuhteilta, liikunnan erityisasiantuntija Matti Heikkilä sanoo.

Valmiudet lajiin on kuitenkin oltava kunnossa.

– Juoksu voi olla erittäin vaarallinen laji, jos se ei sovellu itselle ja sitä lähdetään väkisin tekemään. Ensinnäkin paino pitää saada hallintaan. Juoksu ei ole raskaiden ihmisten laji. Sitä ei myöskään missään nimessä pidä aloittaa, jos on nivelsairauksia, huonot polvet tai oireita lonkissa.

Liikkeelle lähdetään rauhallisesti.

– Ensimmäisillä kerroilla vaikka hölkätään 50 metriä, kävellään sata metriä ja taas hölkätään 50 metriä ja kävellään sata metriä. Juoksuaskelia otetaan vain pieniä pätkiä. On tyypillinen aloittelijan virhe tehdä liian lyhyitä ja liian kovia lenkkejä, Heikkilä sanoo.

Alussa on järkevää käyttää aikaa myös hyvän reitin valintaan.

– Asfaltin sijaan kannattaa hakeutua pehmeälle alustalle, kuten metsäpolulle tai pururadalle. Siellä jalat saa ajettua sisään niin, että ne mukautuvat juoksuun.

– Sen, onko juokseminen oma juttu vai ei, huomaa aika nopeasti. Harjoitusta seuraavina päivinä aistii, tulevatko esimerkiksi lonkat tai polvet kipeiksi. Voi tehdä vaikka kuusi–seitsemän lenkkiä ja katsoa, miltä se maistuu. Vaikka juoksu ja hölkkä ovatkin kuntoilun kuninkaat, niin valitettavasti ne eivät sovi kaikille, eikä niitä silloin kannata väkisin tehdä. Pitää tuntea oma keho ja säilyttää sitä kautta realismi, Heikkilä sanoo.

Jos laji kuitenkin tuntuu omalta, seuraavaksi on etsittävä kunnon juoksukengät.

– Välinpitämättömyys kenkien suhteen kuuluu myös aloittelijoiden tyypillisimpiin virheisiin. Hyvät juoksukengät eivät ole brassailua vaan turvallisuutta, Heikkilä muistuttaa.

– Kun harrastukseen pääsee sisälle, suosittelen hakemaan enemmän tietoa juoksukouluista ja ammattivalmentajilta. Niin turvaa itselleen laadukkaan ja terveellisen tavan juosta.

Kuva: Colourbox.com

Huomenta Suomessa neuvottiin hyvää juoksutekniikkaa huhtikuussa 2014. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat