Sodan leviäminen Ukrainasta Suomenlahden rannalle huolestuttaa tutkijaa: "Puhutaan Suomen lähialueista"

Suomenlahden isku Venäjän öljynjalostamoon Suomelle huolestuttavaa, tutkija arvioi 1:43
Katso video: Ukrainassa raivoava sota koskee myös Suomen puolustusta, ja isku kaasuterminaaliin on muistutus siitä, sanoo Iro Särkkä.

Ukrainan isku venäläiseen kaasuterminaaliin Suomenlahdella oli johdonmukaista jatkoa Ukrainan iskuille Venäjää vastaan, arvioivat kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Iro Särkkä.

– Dronekalustoa käyttäen on isketty venäläisiin kohteisiin ja kantama näyttää koko ajan pitenevän. He pystyvät iskemään syvemmälle, pidemmälle ja useammin kuin aiemmin, Toveri arvioi.

Särkkä: Muistuttaa, että Ukrainan sota koskettaa myös puolustustamme

Iro Särkkä ymmärtää huomion, jonka isku on saanut Suomessa.

– Tietysti meidän näkökulmastamme tämä on huolestuttavaa, kun puhutaan nyt Suomen lähialueista, hän toteaa.

Hän pitää iskua muistutuksena siitä, että Ukrainassa leimuava sota koskee myös Suomen omaa puolustusta, vaikka kyse ei merkittävästä suunnanmuutoksesta Ukrainan sodassa olekaan.

Ukraina teki lennokki-iskun Suomenlahden rannalla sijaitsevan venäläiseen Ust-Lugan kaasuterminaaliin 2:06
Katso lisää aiheesta: Ukraina teki lennokki-iskun Suomenlahden rannalla sijaitsevan venäläiseen Ust-Lugan kaasuterminaaliin.

Toveri: Ukraina tuo "sodan kotiin" ja pakottaa valitsemaan suojattavat kohteet

Toverin mukaan Ukraina pyrkii pakottamaan Venäjän valitsemaan kohteet, joita puolustaa. Tavoitteena on sitoa Venäjän resursseja ja viedä voimaa pois rintamalta oman selustan suojaukseen.

– Vaikka Venäjällä on ehkä maailman vahvin maasijoitteinen ilmatorjunta, ei se riitä joka paikkaan, koska maa on laaja, Toveri toteaa.

Hyökkäykset sotateollisuutta ja joukkojen tukemiseen tarkoitettua infrastruktuuria, kuten polttoainevarastoja ja -tuotantoa vastaan tulevat luultavasti jatkumaan. Osaltaan niiden on tarkoitus vaikuttaa venäläisten mielialoihin ja sotahaluun "tuomalla sodan kotiin".

– Vaikuttaa venäläisiin siviileihin, kun näkee, että kotikaupungissa öljynjalostamo palaa tai vastaavaa, Toveri toteaa.

Sotilasisku jo Suomenlahdelle - voiko sota laajentua nopeastikin? 9:47
Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat