Ukrainan isku lähelle Pietaria on asiantuntijan mukaan merkittävä käänne: "Tuo sodan venäläisten arkeen aivan toisella tavalla"

Ukraina teki lennokki-iskun Suomenlahden rannalla sijaitsevan venäläiseen Ust-Lugan kaasuterminaaliin 2:06
Katso Seitsemän uutisten juttumme sunnuntain isoimmasta uutisesta.

Venäjän energia- ja ympäristöpolitiikan asiantuntija Veli-Pekka Tynkkynen näkee muutosta siinä, että Ukraina pystyy iskemään myös Venäjän siviilipuolen energiainfrastruktuuriin. Symbolista oli myös iskun kohdistuminen lähelle Pietaria.

Venäjällä Ust-Lugassa sijaitsevassa maakaasuterminaalissa varhain sunnuntaina syttynyt suuri tulipalo johtui mitä ilmeisimmin Ukrainan tiedustelupalvelu BSU:n tekemästä drooni-iskusta. Asiasta ovat kertoneet muun muassa ukrainalaiset Kyiv Post ja Interfax sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Aiemmin tällä viikolla Ukraina iski lennokeilla ruutitehtaaseen Tambovin alueen Kotovskissa ja asevoimien öljyvarikolle Brjanskin alueella.

Ust-Lugassa tuotetaan muun muassa öljyjä, lentopolttoainetta ja bensiiniä. Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta pitää vientisatamaan iskemistä symbolisesti merkittävänä asiana, vaikka volyymien puolesta se ei ole suurimmasta päästä. Merkittävää on hänen mukaansa myös se, että Ukraina pystyi iskemään maan toiseksi suurimman kaupungin eli Pietarin lähelle ja Venäjän energiaviennin kapasiteettiin. 

– Se tuo sodan venäläisten arkeen aivan toisella tavalla. Symbolista on myös se, että isketään Putinin hallinnon keskeiseen tulolähteeseen. Energiatalous on mahdollistanut tämän sotakoneen ylläpidon ja rakentamisen. Eli tässä hyökkäyksessä on monta symbolista tasoa.

Aiemmin Ukraina on kohdistanut lennokki-iskujaan Venäjällä armeijan huollon kannalta tärkeisiin kohteisiin. Tynkkysen mukaan tuorein isku kertookin suunnanmuutoksesta Ukrainan taktiikassa. Venäjän talouden vahvuus ja kyky kestää pakotteita on yllättänyt monet asiantuntijat. Venäjän aiemmat vahvuudet voivat kuitenkin nyt kääntyä sitä vastaan.

– Venäjä on kyennyt putkistojen ja kapeiden vientiväylien kautta käyttämään energia-asetta Euroopan suuntaan. Nyt se saattaa kääntyä Venäjälle haitaksi siinä mielessä, että putkistot ja satamat ovat helppoja kohteita. Jos Ukraina pystyy iskukapasiteettiaan kasvattamaan, alkaa sillä olla merkitystä Venäjän energiaviennin kannalta. Tässä mielessä on iso askel, että iskuja kohdistuu siviilipuolen kriittiseen energiainfrastruktuuriin.

Lue myös:

    Uusimmat