Kreml syyttää maakaasuterminaalin palosta Ukrainaa – palo Suomenlahden rannikolla saatu tukahdutettua

Ukraina teki lennokki-iskun Suomenlahden rannalla sijaitsevan venäläiseen Ust-Lugan kaasuterminaaliin 2:06
Katso lisää aiheesta: Ukraina teki lennokki-iskun Suomenlahden rannalla sijaitsevan venäläiseen Ust-Lugan kaasuterminaaliin.

Kreml syyttää Venäjällä sunnuntaina syttyneestä Novatekin maakaasuterminaalin tulipalosta Ukrainaa.

Paikallisviranomaisten mukaan tulipalo on saatu tukahdutettua. Novatek kertoo itse, että se on pakotettu rajoittamaan toimintaansa tulipalon vuoksi.

Terminaali sijaitsee Suomenlahden rannikolla, Laukaansuulla eli Ust-Lugassa, noin 110 kilometrin päässä Pietarista. Ukrainaan matkaa on linnuntietä yli 850 kilometriä.

Venäjä: Kiova näyttää "petomaiset kasvonsa"

Ukrainalaismedia uutisoi eilen tiedustelulähteisiinsä nojaten, että terminaalin palon sytytti Ukrainan tiedustelupalvelun lennokki-isku.

Ukraina sanoi viime viikolla olleensa vastuussa myös kahdesta öljyvarastoihin kohdistuneesta iskusta.

– Kiovan hallinto on taas näyttänyt petomaiset kasvonsa. He iskevät siviili-infrastruktuuriin, ihmisiin, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vastasi tänään toimittajille, jotka kysyivät maakaasuterminaalin tulipalosta.

Terminaalia operoiva Novatek itse ilmoitti lyhytsanaisesti tulipalon johtuneen "ulkoisista tekijöistä".

Novatek on Venäjän suurin itsenäinen maakaasun tuottaja. Novatekin verkkosivujen mukaan Laukaansuun terminaalissa jalostetaan maakaasua teollisuusbensiiniksi, lentopetroliksi ja laivojen polttoaineeksi.

Ukrainalaismedioiden mukaan valtaosa polttoaineesta menee Venäjän armeijan käyttöön.

Niinistö: Lennokki-iskut eivät uhkaa Suomea

Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko kertoi Novatekin tulipalosta varhain sunnuntaina viestipalvelu Telegramissa. Kuvernöörin mukaan terminaalin henkilöstö evakuoitiin aamuyöllä alkaneen palon vuoksi. Hän jakoi Telegramissa myös lyhyen videon, jossa näkyi suuri tulipalo ja savua.

Palon sammuttamiseen osallistuivat kuvernöörin mukaan Venäjän hätätilaministeriö sekä paikalliset pelastusviranomaiset.

Kaasuterminaalin tulipalo oli uusin Ukrainan iskuista Venäjän energialaitoksiin. Viime viikolla Ukraina ilmoittautui kahden muunkin iskun tekijäksi. Niistä toinen oli Leningradin alueella, jossa myös Laukaansuu sijaitsee.

Sekä Venäjä että Ukraina käyttävät räjähteillä ladattuja lennokkeja iskuissaan kohteisiin, jotka sijaitsevat kaukana rintamalinjoilta. Molempien asevoimat myös ilmoittavat säännöllisesti ampuneensa alas vihollisen lennokkeja alueidensa yllä.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että mahdolliset lennokki-iskut eivät uhkaa Suomea. Niinistö kommentoi Ylelle tasavallan presidentin kyselytunnilla sunnuntaina sekä kaasuyhtiö Novatekin maakaasuterminaalin tulipaloa että drooni-iskujen aiheuttamaa tilannetta yleisesti.

Venäjällä Suomenlahden rannikolla kaasuyhtiö Novatekin maakaasuterminaalissa on syttynyt tulipalo 0:24
Video näyttää maakaasuterminaalin palon.

Lue myös:

    Uusimmat