SM-liigapelaajat elävät kuin nunnaluostarissa – konkarikapteeni löytää piinaavasta tilanteesta hyviäkin puolia: "Pitää miettiä miten rahaa kuluttaa"

5:35
JYPin pelit loppuivat toistaiseksi tappioon TPS:lle. Seuraava ottelu on 26. päivä kotona Kärppiä vastaan.

SM-liigan vanhin pelaaja Jani Tuppurainen, 40, yrittää pysyä kaikin keinoin myönteisenä, vaikka kulunut vuosi on ollut JYP-kapteenin ylivoimaisesti oudoin. 

Tuppurainen on tulossa JYPin harjoituksista iltapäivällä, niin kuin usein muutenkin samoihin aikoihin. Arki on silti normaalista kaukana – koko käsite on hämärtynyt. 

JYP sai ainakin vielä harjoitella jäällä joukkueena, mutta tulevan vastustajan pelityyliä ei niissä treeneissä tarvinnut ottaa huomioon. SM-liiga jatkuu vasta joulun jälkeen koronavirusrajoituksien aiheuttaman sulun takia

Tuppurainen on nähnyt pitkällä urallaan paljon, mutta tämä  vuosi on ollut jotain hämmentävää: kauden lopettaminen kesken keväällä ennen aikojaan, kahdet seuran yt-neuvottelut ja joulukuun koronatauko. 

– Olen puhelimessa muutenkin paljon, mutta nyt on tullut puhuttua ekstramäärä, JYPin kapteeni hymähtää. 

– Olen ottanut tämän haasteena ja valmistautumisena uran jälkeiseen työelämään. Sielläkin voi tulla eteen yt-neuvotteluita ja muita. 

"Kausi jatkuu kun jatkuu"

JYP-kapteeni pysyy hämmästyttävän posiivisena tilanne huomioon ottaen. Aivan kuin hän olisi nyt päättänyt keskittyä siihen mitä saa tehdä. 

Ei siihen mikä on kiellettyä. 

– Nyt harjoitellaan tavallaan normaalisti, ja kausi jatkuu sitten kun jatkuu. Ei auta muuta kuin huilata ja yrittää parantaa peliä. 

SM-liigalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin panna väliaikainen lappu luukulle, kun aluehallintoviranomaiset söivät toimintaedellytykset paikkakunta kerrallaan. 

Monet tapahtuma-alan ihmiset ovat hyökänneet rajusti päättäjien kimppuun, mutta siihen leikkiin Tuppurainen ei lähde. 

– Ei se nyt ihan sokki ollut, mutta yllätys kylläkin. Tietenkin kaikki haluaisivat pelata ja katsoa pelejä, mutta siellä ovat ammattilaiset päättämässä asioista. 

(Juttu jatkuu videon alla) 

1:13
Jani Tuppurainen petaa Jarkko Immosen iskemän maalin.

Elämää nunnaluostarissa

Vaasan Sportin Jonne Virtanen kritisoi rajusti ihmisiä, jotka tunkevat kauppojen ruuhkiin tartunnoista välittämättä. Tuppurainen sanoo, että jokainen yksilö tekee omat ratkaisunsa. 

– Osa elää suositusten mukaan ja osa ei. Kaikki sitten kärsivät, jos niitä ei noudateta. 

Jääkiekkoväki on tuntenut joutuneensa kohtuuttoman kohtelun uhriksi, koska kiekkokatsomot ovat olleet verrattain hyvin organisoituja paikkoja. Lukon urheilutoimenjohtaja Kalle Sahlstedt painotti Länsi-Suomessa, että jäähalli on ollut viime aikoina hyvin turvallinen. 

– Meillä on maailman vastuullisimmat katsojat, ottelutapahtumat ovat ihan superia ja pelaajat elävät kuin nunnaluostarissa. Me olemme tehneet kaiken viimeisen päälle ja valvomme hiki hatussa turvavälejä. Kysymys kuuluu, että mikä tässä enää riittää, Sahlstedt sanoi. 

Melkoisessa nunnaluostarissa on Tuppurainenkin elänyt. 

– Aamulla hallille harjoituksiin ja sitten kotiin. Kaupassa maskit päähän tai ruuat mukaan take-awaystä, Tuppurainen kuvailee suppeaa elinpiiriään. 

"Pitää miettiä miten rahaa kuluttaa"

Tuppurainen on oman uransa loppuliidossa, mutta JYPissäkin pelaa paljon nuoria, joiden ammattiuraan koronavitsaus voi viiltää viheliäisen loven. Seurat ovat taloudellisissa ongelmissa, mikä vaikuttanee palkkoihin pidemmälläkin tähtäimellä. 

Mitä sanoja sinulla on nuorille pelaajille, jotka ovat nyt huolissaan tulevaisuudestaan?

– Pidän hyvänä, että tällainen tilanne tuli jo uran alkuvaiheessa. Pitää jättää vähän takaporttia ja miettiä miten rahaa kuluttaa. Kannattaa jättää vähän sukanvarteen tai sijoittaa. 

Merkillinen kausi tuo tullessaan monia yksityiskohtia, joihin valmistautuminen on ollut mahdotonta. Esimerkiksi se, jos kausi venyy toukokuulle asti. SM-liigapelaajien sopimukset on tehty huhtikuun loppuun asti. 

Kauden venymisenkin Tuppurainen kääntää myönteiseksi. 

– Muutenkin olisi hyvä, jos kausi alkaisi vähän myöhemmin ja jatkuisi pidempään. Tuntuu, että talvisin on porukkaa hallissa paljon enemmän kuin syksyisin, ja keväällä sitten taas pleijarit vetävät ihmisiä. 

Vielä kun niitä ihmisiä saisi ottaa halliin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja