Sisustustakoissa voi piillä vaara – tiedätkö oikeat toimintaohjeet?

Sisustustakat tuovat elävän tulen kodikasta tunnelmaa myös koteihin, joissa ei ole savupiippua.

Hormittomat sisustustakat kasvattavat suosiotaan. Keinoliekkiä lepattava sähkötakka ei ole ainoa vaihtoehto tulisijasta haaveileville, sillä markkinoilla on tänä päivänä myös runsaasti erilaisia poltttonesteellä toimivia biotakkoja. 

Tukes muistuttaa, että elävään tuleen liittyy aina palovaara, eikä kynttilätuotteita tai takkoja saa koskaan jättää palamaan ilman valvontaa. Espoossa syttyi marraskuussa raju asuntopalo, kun sisustustakka kaatuessaan sytytti nojatuolin, josta tuli levisi nopeasti ympäristöön.

Ole tarkkana tulen kanssa

- Sijoita kynttilätuotteet ja takat palamattomalle ja tukevalle alustalle riittävän kauas syttyvistä materiaaleista.

- Älä koskaan jätä palamaan ilman valvontaa.

- Pidä aina lapset ja lemmikit riittävän etäällä.

Käytä sisustustakkoja turvallisesti

- Sisustustakoista on annettava kuluttajille asianmukaiset ohjeet muun muassa takan asennuksesta ja käytöstä. Noudata ohjeita ja säästä ne myöhempää käyttöä varten.

- Sisustustakka tulee sijoittaa tukevasti paikalleen niin, ettei se kaadu esimerkiksi siihen kohdistuvan tönäisyn tai törmäyksen voimasta.

- Sisustustakassa voi polttaa vain siihen tarkoitukseen soveltuvaa polttoainetta. Takkojen polttoaineet ovat herkästi syttyviä aineita, ja ne tulee säilyttää paloturvallisessa paikassa.

- Polttoainesäiliöön jäänyt polttoaine voi höyrystyä. Seuraa tarkoin käyttöohjeita takan sytyttämisestä.

- Sammuta tuli aina annettujen ohjeiden mukaisesti. Älä käytä vettä roiskumisvaaran vuoksi.

- Tuuleta huoneisto huolellisesti takan käytön jälkeen.

- Sijoita takan lähistölle alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite.

Toiminnanharjoittaja vastaa tuotteen turvallisuudesta

Kynttilät, kynttilälyhdyt, muut kynttilätuotteet ja hormittomat sisustustakat ovat yleisiä kulutustavaroita, ja niiden tulee täyttää kuluttajaturvallisuuslain ja sen nojalla annettujen säädösten vaatimukset. Tuotteen valmistaja, maahantuoja, myyjä ja muut jakelijat ovat velvollisia arvioimaan tuotteisiinsa liittyvät riskit ja varmistamaan, ettei tuotteista aiheudu vaaraa.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat