Sinua on varoitettu: Tietyissä kolareissa perinteisesti huima piikki tänään

Vasemmalle kääntymisessä piilee monia vaaroja – myös maantiellä 1:52
Kun juhannusliikenteen stressi on vaihtumassa iloon mökkitien lähestyessä, saattaa keskittyminen herpaantua ja juhannus muuttua tragediaksi. Katso videolta, mitä mökkitielle kääntyessä on muistettava.

Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan juhannuksena erityisesti torstain menoliikenteessä on erityisen suuri vaara joutua peltikolariin. Mikäli mahdollista, kannattaa liikenteeseen lähteä joko aiemmin tai myöhemmin kuin muut, jotta ei ole tien päällä pahimpaan ruuhka-aikaan.

Torstaina juhannuksen menoliikenteessä sattuu yli 33 prosenttia enemmän liikennevahinkoja kuin tavallisena kesäkuisena päivänä, paljastavat Ifin vuosien 2018–2022 vahinkotilastot.

Vielä suurempi kasvu, lähes 50 prosenttia, on pysäköintivahingoissa, eli pelti rytisee ruuhkaisella parkkipaikalla juhannusostoksilla tai levähdystauolla menoliikenteessä.

– Lähtöstressi, kiire päästä perille ja ruuhka muodostavat liikenteessä huonon yhdistelmän. Tärkein vinkki onkin lähteä liikkeelle lomafiiliksellä, mutta varautuneena siihen, että joukossa on aina myös kuskeja, joilla on hieman liian kiire ja kova tilannenopeus, Ifin autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius muistuttaa tiedotteessa.

Juhannusviikonlopun juhlinta näkyy tien päällä selvästi vähentyvinä törmäysvahinkoina. Ifin tilastojen mukaan paluuliikenteessäkään ei näy vahinkopiikkiä.

– Paluuliikenne jakautuu varmasti menoliikennettä pidemmälle aikavälille, minkä lisäksi torstainen kiire on ehkä jäänyt osalta kuskeista pois, Roselius arvioi.

Ilkivalta lisääntyy

Vaikka autovarkauksia tapahtuu juhannuksena vain vähän, nousee vahinkotilastoissa esiin ilkivalta. Autoille tehdään tuhoja peräti 60 prosenttia tavallista kesäkuun viikonloppupäivää enemmän.

– Alkoholilla on usein osuutta asiaan, sillä ilkivaltaa tapahtuu tyypillisesti baarien ja muiden illanviettopaikkojen läheisyydessä. Juhannuksena riskipaikkoja ovat esimerkiksi erilaiset festarit. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa harkita, minne autonsa pysäköi, kertoo Roselius.

Ennakko juhannukseen menoliikenteeseen - tieliikenteen harminaiheet ja mihin varautuu VR 9:33
Tällaisia ovat juhannuksen tieliikenteen harminaiheet, ja näin ruuhkiin varautuu VR.

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat