Tuttu mökkimatka voi päättyä katastrofiin juuri ennen perille pääsemistä

Vasemmalle kääntymisessä piilee monia vaaroja – myös maantiellä 1:52
Yksi mökkimatkan pahimmista vaaranpaikoista voi löytyä aivan mökin lähistöltä. Katso videolta, millainen vaara voi uhata mökkitielle kääntyvää.

Jos olet lähdössä autolla mökille, on nämä ohjeet syytä pistää korvan taakse. Asiantuntija varoittaa vakavasta vaarasta mökkimatkan lähestyessä loppuaan.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti viime vuonna, että auton turvallinen kuormaus, riskipaikkojen tunnistaminen ja vastuullinen ajokäytös ovat perille pääsyn peruskiviä. Myös paluumatkaan tulee valmistautua jo mökillä oltaessa.

Koska mökille lähtee usein mukaan paljon tavaraa, on sekä tavaratila että mahdollinen kattoboksi kuormattava tiiviisti.

– Boksiin laitetaan vain kevyttä tavaraa, ja niistä raskaimmat keskelle boksia niin, että kuorman paino jakautuu tasaisesti molemmille taakkatelineputkille. Tavaroiden paikallaan pysyminen varmistetaan huolellisella sidonnalla.

Tavaratilaa ei Vesalaisen mukaan puolestaan saa milloinkaan kuormata takaistuimen selkänojan yläreunaa korkeammalle, jotta tavarat eivät hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä sinkoudu autossa istuvien päälle.

Mikäli auton tavaratila ja suksiboksi eivät riitä, vaan mukaan mökille lähtee myös peräkärry, tulee sekin kuormata huolellisesti.

Ajotapa kuntoon

Vesalainen muistuttaa, että kaiken A ja O turvallisen perillepääsyn varmistamiseksi on vastuullinen ajotapa.

– Käytetään maltillisia nopeuksia, pidetään kunnon turvaväliä edellä ajavaan ja jätetään turhat ohitukset tekemättä, hän luettelee.

Matkaan sekä taukoihin on hyvä varata ylimääräistä aikaa. Näin kuljettaja voi myös ehkäistä väsymystään ratin takana.

Mökkitielle kääntyminen

Vaara voi uhata myös maaliviivan häämöttäessä, kun ilo perille pääsemisestä on ylimillään.

Tieliikennelain mukaan ohitus, johon käytetään vastaantulevien kaistaa, on kielletty risteyksessä ja välittömästi ennen sitä. Ohituskielto ei kuitenkaan koske taajaman ulkopuolella muuta kuin liikennemerkistä ennakolta ilmenevää risteystä. Lisäksi tulee muistaa, että joku saattaa lähteä ohitukseen myös paikassa, jossa ohittaminen ei ole sallittua.

– Onkin tärkeää, että mökkitielle, vasemmalle, kääntyvä kuljettaja muistaisi vilkaista vasempaan sivupeiliin aina ennen kääntymistä. Näin hän saa varmistettua, ettei takaa tuleva ole ohittamassa yhtä aikaa. Samoin on toki syytä toimia myös isommissa risteyksissä, Vesalainen muistuttaa.

Vesalainen varoittaa, että mikäli sivutien liittymä jää päätieltä katsottuna oikealle, saattaa isolla tiellä ohitusta tekevä jäädä ohitettavan auton taakse katveeseen, eikä sivutieltä tuleva näin ollen havaitse häntä. 

Jos sivutien liittymä taas jää päätieltä katsottuna vasemmalle, saattaa sivutieltä tulevan auton kuljettaja oikealle kääntyessään havainnoida vain vasemmalle hahmottamatta, että oikealtakin voi lähestyä ohittava auto. 

Huolehdi ajokunnosta myös paluumatkalla

Mökkireissun paluumatkan kuljettaja tulisi olla tiedossa jo hyvissä ajoin ennen paluumatkalle lähtöä.

– Kuljettajan pitää huolehtia ajokunnostaan sekä levätä riittävästi ennen kuin hyppää rattiin, Vesalainen muistuttaa.

– Jos tästä huolimatta alkaa väsyttää, on tärkeää, että kuljettaja tunnistaisi väsymyksensä ja olisi valmis sen myös myöntämään.

Matkustajienkin on hyvä seurata kuljettajan olemusta sekä väsymyksen merkkejä ja tarvittaessa kehottaa tätä pitämään tauko, jos kuljettaja ei sitä oma-aloitteisesti ymmärrä tehdä. 

Lue myös:

    Uusimmat