Mainos

Siltala: Keskiluokan pelot haittaavat talouskasvua – Tarraudutaan siihen, mitä vielä on

9:29

Keskiluokan mielenmaisemaa tutkinut professori Juha Siltala sanoo pelkojen ja turvallisuuteen tarrautumisen leimaavan keskiluokan toimintaa.

Aiheesta kirjan julkaissut Siltala sanoo, että keskiluokan epävarmuus tulevaisuudesta jarruttaa talouskasvua. Palkansaajia riivaava työttömyyden pelko näkyy varovaisuutena.

– Pelko näkyy riskien karttamisena. Yritetään hakeutua niille elämän alueille, jotka vielä pitävät ja keskitytään niihin. Pelätään sijoittaa kaikkia munia samaan koriin. Työstä pidetään kiinni, mutta muuten henkiset panokset hajautetaan, jotta jatkuvuutta olisi, jos katko työstä sattuisi käymään, Helsingin yliopiston professori Siltala sanoi MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Keskiluokalle on ominaista myös se, ettei ainakaan Suomessa myönnä kuuluvansa siihen.

– Kaikki samastuu siihen, mutta kukaan ei myönnä siihen kuuluvansa, koska Suomessa siinä on herraskainen leima. Amerikassa puhutaan termillä 'working middle class', johon sisältyvät duunarit. Amerikassa duunarit ovat sisäistäneet sen, että kunnollisuus palkitaan turvallisuudella. 

2:16

Myös julkisuudessa käytävä puhe taloudesta saa ihmiset varovaiseksi.

– Jos koko ajan sanotaan, että on tultava toimeen pienemmillä palkoilla ja tehtävä enemmän töitä, se nostattaa menettämisen näyn, eikä lopulta uskalleta kuluttaa juuri mitään, jos laman psykologia pitää otteessaan.

Siltala sanoi eilen MTV Uutisten haastattelussa, ettei suomalainen yhteiskunta ole kuitenkaan romahdusaltis ja sillä on edellytykset parantua. Yhteiskunnan kivijalkakeskiluokassa kaksi kolmesta on yhä vakituisessa työssä, ja nuoriso on sitkeää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.