Seppo, 51, löysi morsiamen Thaimaasta – näin suhde toimii

Seppo Tossavainen, 51, löysi rakkauden Thaimaasta. Wille Hyvösen ohjaamasta Kummisetäni thaimorsian -dokumentista tuttu mies kertoo, kuinka suhde alkoi – ja kuinka se nyt voi.

Seppo Tossavainen oli 47-vuotias, kun hän istui kesäiltaa kaverinsa luona. Kaverilla oli thaimaalainen vaimo, ja perhe-elämä näytti kukoistavan. Tunnelma oli niin mukava, että Seppo alkoi toivoa itselleenkin samankaltaista elämää.

– Kaverini thaimaalaisen vaimon veli oli täällä silloin ja hänelle heitin, että löytyisikö minullekin kiltti maalaistyttö sieltä. Mies sitten järjestikin minulle treffit.

Seuraavana syksynä Seppo tapasi 34-vuotiaan naisen Thaimaassa. Ensikohtaaminen järjestettiin morsioehdokkaan tuttavan nuudelibaarissa, ja oli melko nopeasti ohi. Kiinnostus heräsi, mutta rakkaus ei roihahtanut kertaheitolla. Numerot vaihdettiin, Seppo palasi Suomeen ja puhelinsoitot alkoivat.

– Kun ihmistä oppii tuntemaan, sitten vasta tunteet heräävät. Ehkä niin tapahtui meille puheluiden varrella, olimmehan joka päivä tunteja puhelimessa.

Seppo oli tuohon aikaan käynyt Thaimaassa paljon, ja meni pian uudelleen. Heti seuraavan kerran nainen oli kentällä vastassa, jonka jälkeen suhde etenikin nopeasti. Ensin pari tapasi hotellisssa, sitten he vuokrasivat talon naisen kotikylältä ja muuttivat sinne.

Tapailu jatkui ja Seppo reissasi Suomen ja Thaimaan väliä edestakaisin. Nainen tuli Suomeen ensimmäistä kertaa vasta pari vuotta ensitreffien jälkeen. Yhdessä Suomeen saavuttuaan pari meni kuitenkin jo parin viikon päästä naimisiin.

Yksinäisyys vaivana

Sen jälkeen pari on elänyt vuoroin Thaimaassa ja Suomessa. Kesät he ovat asuneet pääosin Sepon mökillä. Seppo uskoo vaimonsa sopeutuneen uuteen maahan kohtuullisen hyvin, mutta arvelee naisen olleen yksinäinenkin.

Koitmaassaan tukkumyyjänä työskennellyt vaimo ei töitä ole Suomesta hakenut, muttei niitä Sepon mukaan kesällä ole tarvittukaan. Kesäaikaan vaimo marjastaa, sienestää ja kalastaa, ja pitää luonnossa touhuamisesta paljon. Vaimo tutustui myös muihin Suomessa asuviin thaimaalaisiin, pääsääntöisesti kuitenkin Sepon kavereiden kautta. Yhteisiä ruokailtaoja pidettiin ja yhteydenpito oli tiivistä.

Vaimon yksinäisyyden kokemukset eivät sinänsä yllätyksenä tulleet, ja Seppo ymmärtää sen, sillä on itse kokenut saman Thaimaassa.

– Itse olin kolme kuukautta Thaimaassa niin, etten nähnyt yhtään suomalaista tai päässyt juttelemaan suomalaiselle. Silloin voi tulla niitä huonoja hetkiä, mutta ne ovat ohimeneviä.

Poika perheeseen

Viime vuonna pari alkoi odottaa lasta. Kun uuden perheenjäsenen tulo kävi ilmi, suunnitteltiin, että lapsi syntyisi Suomessa. Perhe lähti kuitenkin lyhyeksi aiotulle kevätreissulle Thaimaahan, joka venähti.

– Kun olimme lähdössä Suomeen, lääkärin ei antanutkaan lupaa lentää takaisin. Lapsemme syntyi siis Thaimaassa.

Poika syntyi toukokuussa, ja on vasta kaksi kuukautta vanha.

– Kävin viettämässä Thaimaassa isyyslomaa kolme viikkoa. Sattui niin hyvin, että kun menin Thaimaahan, niin poika syntyi siitä kolmen päivän kuluttua. Oli se ihana kokemus, Seppo muistelee.

Yhteinen kieli syntynyt

Seppo ja vaimo kommunikoivat pääosin englanniksi. Vaimon panostus auttoi asiaa.

– Vaimo teki sellaisen urotyön, että vaikka hän vain kuusi vuotta on koulua elämässään käynyt, eikä osannut englantia, niin hän sanakirjasta lukien itseopiskeli englantinsa lyhyessä ajassa sellaiseen kuntoon, että pystyimme kommunikoimaan.

Seppo koetti opiskella thaita, muttei yritys kantanut pitkälle.

– Kun puhuin, kukaan ei ymmärtänyt minua. Kieli on hankala ja tuota ikääkin jo on. Siinä on niin monia äänteitä ja kirjoittaminen on erilaista. Kyllästyin pian, Seppo nauraa.

Pariskunnalle onkin kehittynyt oma kommunikointikieli, jossa on siellä täällä suomea, thaita ja englantia.

Seppo tutustui hyvin myös naisen perheeseen Thaimaassa.

– He elävät siellä normaalia perhe-elämää. Vaimollani on kaksi poikaa aikaisemmasta avioliitosta, ja mummolaan hänen kodistaan vain kivenheiton matka. Vaimoni siskot ja veljet asuvat myös aivan lähellä.

– Suku on heillä päin hyvin tärkeä asia. Minut on otettu vastaan erittäin hyvin.

Pahat puheet omaan arvoonsa

Sepon mukaan pari on kohdannut myös ennakkoluuloja suhteeseensa liittyen, mutta harva kuitenkaan sanoo mitään suoraan.

– Mutta koska olimme dokumentin vuoksi esillä, joillakin internetin keskustelupalstoilla meistä on kirjoitettu kurjastikin. Minut on haukuttu vaikka miksi, samoin thaimaalaiset ryöstäjiksi.

Mukavalta kommentit eivät tunnu, mutta Seppo osaa laittaa ne omaan arvoonsa. Juurtuneiden asenteiden Seppo arvelee johtuvan yksittäisistä ikävistä tapauksista.

– Kyllä huono kello kuuluu aina kauas, mutta niistä, joilla menee hyvin, ei paljon huudella.

Sepon mukaan ennakkoluuloja suomalaisten ja thaimaalaisten ihmissuhteita kohtaan on varmasti omiaan värittämässä räikeä prostituutio Thaimaan turistikohteiden tietyillä alueilla.

– Turistipaikoissa se on aika näkyvää. Mutta onhan sitä Suomessakin, se vain pidetään piilossa, Seppo sanoo.

Jos näkee Thaimaassa vain turistialueet, ei ole Sepon mukaan nähnyt koko maasta mitään.

– Esimerkiksi maaseudulla seurustelukulttuuri on hyvinkin tarkkaa, siellä ei hypätäkään noin vain kenen kanssa vain sänkyyn. Moraali on korkealla.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Sepon vaimo on tällä hetkellä Thaimaassa, sillä hän ei pienen pojan kanssa pääse matkustamaan Suomeen. Nytkin hän tosin ikävöi Suomen kesään, ja haluaisi olla täällä, Seppo kertoo.

– Rakensimme Thaimaahan talon reilut puoli vuotta sitten. Jos suunnitelmamme toteutuvat, asuisimme talvet Thaimaassa ja kesät Suomessa.

Lapset eivät enää parin tulevaisuuden suunnitelmiin kuulu.

– Minulla on poika aikaisemmasta liitosta, ja vaimollakin kaksi. Uskon, että pojat alkavat riittää, Seppo nauraa.

Onnellista elämää

Naimisissa Seppo on ollut ennenkin, kahdesti. Toinen liitoista oli Sepon mukaan nuoruuden hulluutta, toinen kesti 10 vuotta. Sen jälkeen Seppo on ollut yksin – lukuun ottamatta yhtä aikaisempaa thaimaalaista tyttöystävää.

– En häntä ikinä ajatellut mahdollisena vaimona. Sille naiselle raha oli huomattavasti tärkeämpi asia, ja huomasin, että suhde oli suorastaan rahastusta. Eihän se hyvältä tuntunut, kun valehdeltiin mitä uskomattomimpia tarinoita, Seppo tunnustaa.

Nykyisen vaimon Seppo oivalsi hyvin pian olevan toista maata.

– Hän ei ole yhdestäkään valheesta jäänyt kiinni ja on rehellinen ihminen. En ole ikinä pystynyt luottamaan kehenkään naiseen kuten häneen. Hän on maalaistyttö, jolla on maalaisjärkeä ja arvot kohdillaan.

– Olen onnellinen, ja varmasti vaimokin on! Seppo nauraa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat