Näitä tartuntoja suomalaismiehet saavat Thaimaan-matkoillaan

Suurin osa suomalaisten tippuri- ja kuppatartunnoista on peräisin ulkomailta. Myös heteromiesten hiv-tartunnoista suurin osa tulee ulkomaanmatkoilta.

Suojaamaton seksi ulkomailla voi johtaa sukupuolitautiin. Yli puolet suomalaisten tippuri- ja kuppatartunnoista on saatu ulkomailla.

– Tippuri on erityisesti iäkkäämpien miesten tauti. Eniten sitä tuodaan Thaimaasta. Monella saattaa olla matkan aikana useampi kumppani. Joillakin taas on vakituinen kumppani, jolla puolestaan on ollut useita muitakin kumppaneita, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HYKS:n Sukupuolitautien poliklinikalta.

Viime vuosien aikana tippuritartunnoissa on kuitenkin tapahtunut muutos.

– Kotimaan tartunnat ovat lisääntyneet, ja tartuntoja esiintyy myös nuoremmilla, mikä on huono asia.

Kuppaa tuodaan Venäjältä

Myös suomalaisten kuppatartunnoista suurin osa on peräisin ulkomailta, lähinnä Venäjältä ja Baltian maista.

– Aiemmin kuppaa toivat erityisesti yli 30-vuotiaat miehet, jotka matkustivat paljon Suomen ja Venäjän väliä. Tartuntoja tulee edelleen samoista maista, mutta määrällisesti ne ovat vähentyneet.

Hiv-tartunnoista puolet ulkomailta

Kolmas ulkomailta tuotava tauti on hiv. Yli puolet heteromiesten hiv-tartunnoista on peräisin ulkomailta.

– Tilanne elää koko ajan. Erityisesti hiv:n suhteen kohdemaiden tilanne on paljon huonompi kuin Suomessa. Kondomin pitäisi olla matkavakuutuksen jälkeen toiseksi tärkein asia muistaa.

Naisten tartunnat lisääntyneet

Ulkomailta saadut seksitautitartunnat eivät ole vain miesten ongelma. Naisten saamat tartunnat ovat lisääntyneet selvästi. Naiset tuovat tartuntoja muun muassa Italiasta, Kreikasta ja Espanjasta.

– Trendi on se, että naiset harrastavat yhä enemmän suojaamatonta seksiä ulkomailla. Ennen naiset toivat huomattavasti vähemmän sukupuolitauteja. Tasa-arvoistumista on siis tapahtunut huonossa mielessä.

Hiltunen-Back kuitenkin muistuttaa, että tartuntamäärät ovat sen verran vähäisiä, ettei luvuista voi vetää suuria johtopäätöksiä.

Tiesitkö tätä sukupuolitaudeista?

- Suomessa yleisimpiä sukupuolitauteja ovat kondylooma, klamydia ja sukuelinherpes

- Ulkomailta tuodaan kuppaa, tippuria ja hiv:ta

- Kuppa-, tippuri- ja hiv-tartuntoja todetaan kutakin noin 200 tapausta vuodessa.


Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat