Älä tee näitä asioita Thaimaassa – Voit saada elinkautisen!

Paratiisissakaan ei voi käyttäytyä miten tahtoo. Opettele muutamat squidoo.comin kokoamat säännöt ennen Thaimaahan matkustamista.

Huumeisiin sekaantuminen

Huumeiden salakuljettamisesta saa Thaimaassa kuolemantuomion. Vaikka se ulkomaalaisten kohdalla muunnetaankin lähes aina elinkautiseksi vankilassa, jo hetken viruminen thai-vankilassa saa kaipaamaan ensimmäistä vaihtoehtoa.

Poliisi ei välitä, oletko huumeiden salakuljettaja vai vain satunnainen käyttäjä: jos hallustasi löydetään mitä tahansa huumetta, oli se sitten "kevyttä" tai kovaa, sinua pidetään diilerinä. Siitä seuraa ainakin kymmenen vuoden tuomio pienessä sellissä 30–40 muun ihmisen kanssa. Koko paikassa on vain yksi vessa ja vartija, joka ei ole koskaan kuullutkaan ihmisoikeuksista.

Itsensä kuvauttaminen villieläimen kanssa

Monet turistit poseeraavat Thaimaan-lomilla apinoiden, käärmeiden, lintujen tai muiden villieläinten kanssa. Jokainen näistä eläimistä on vangittu luonnosta ihmisen käyttöön. Esimerkiksi lintujen pesät ja vanhemmat ammutaan, jotta maahan tippuvat poikaset saadaan talteen.

Koska monet eläimistä ovat erittäin vaarallisia, ne huumataan lääkkeillä turistien suojelemiseksi. Ja kun eläimiä ei kuljeteta ympäri katuja turistihoukuttimina, niitä pidetään täysin epäasiallisissa tiloissa liian vähällä ravinnolla.

Kieltäydy siis kuvista, mutta älä muuten ryhdy pelastamaan maailmaan omin päin: eläinten omistajat ovat rikollisia, jotka eivät suhtaudu suopeasti asioihinsa sekaantuviin. Myös poliisi on luultavasti lahjottu heidän puolelleen.

Katunorsujen ruokkiminen

Häikäilemättömät elefanttien omistajat tuovat jatkuvasti norsujaan Bangkokiin ja muihin suurkaupunkeihin kerjäämisen apukeinoksi. Rahaa ei kannata antaa, sillä kaupunki ei ole todellakaan oikea ympäristö näille villieläimille. Niistä useat kuolevat joka vuosi kaaosmaisen liikenteen keskelle.

Jalkojen osoittaminen keskustelukumppaniin päin

Jalkojen osoittaminen tai jalkapohjien näyttäminen thaimaalaista päin on jotakuinkin loukkaavin ele, jonka maassa voi tehdä. Esimerkiksi riidan yhteydessä se johtaa lähes varmasti väkivaltaan.

Thaimaalaiset ovat onneksi tottuneet "hölmöihin" turisteihin, minkä vuoksi satunnainen lipsahdus voidaan tulkita tahattomaksi erehdykseksi. Voit kuitenkin olla varma, että sinua pidetään siitä eteenpäin tietämättömänä ja sivistymättömänä turistina.

Kauppoihin meneminen toisten tyrkyttämänä

Turistien vieminen rihkamakauppoihin on ikivanha vedätys. Matkailijalle uskotellaan, että hänen alun perin suunnittelemansa määränpää on kiinni ja tarjoudutaan viemään toiseen kohteeseen. Kaupassa turistia ahdistellaan ja mahdollisesti huumataan. Myyjät valehtelevat, että korut voi myydä kotimaassa suurella voitolla. Ne eivät kuitenkaan ole aitoja jalokiviä vaan väärennöksiä.

Kannattaakin muistaa, että jos tuk-tuk-kuski tarjoutuu kyyditsemään jonnekin alle 30–40 bahtilla, se on liian hyvää ollakseen totta. Turistialueilla keskustelemaan tyrkyttäytyville ei kannata puhua. Tuk-tukin tai taksin kyytiin ei myöskään pitäisi nousta sellaisten ihmisten kanssa, jotka on vasta tavannut.

Jos kuitenkin päädyt epämääräiseen korukauppaan, kävele ulos, älä osallistu keskusteluun – äläkä missään tapauksessa juo mitään.

Suuttuminen

Thaimaassa turistit voivat usein turhautua, kun asiat eivät toimi odotetulla tavalla tai nopeudella. Thaimaassa mitään ei kuitenkaan ratkaista raivonpurkauksella – suuttuvia ihmisiä pidetään sivistymättöminä ja heitä kohdellaan halveksuen. Hymy ja kohteliaat sanat vievät paljon pidemmälle.

Mittarittoman taksin käyttö

Bangkokissa kaikissa takseissa on pakko olla mittari. Jos sitä ei ole, taksi on luvaton eikä kuljettajaan voi luottaa.

Valitettavasti monet kuskit mieluummin neuvottelevat hinnasta kuin laittavat mittarin päälle. Neuvoteltu hinta ei kuitenkaan ikinä ole alhaisempi kuin mittarin hinta.

Älä siis lähde sellaisten kuskien matkaan, jotka norkoilevat kadulla pysäytellen turisteja. Mittaria käyttävän taksikuskin löytää, kun kävelee isolla tiellä ja heilauttaa kättään taksille, jonka valo on päällä. Kerro kuskille, mihin haluat mennä. Jos vastaus on myöntävä, pyydä häntä laittamaan mittari päälle – kuskin pitäisi suostua siihen heti. Tiellä ajelevat taksikuskit tekevät niin paljon todennäköisemmin kuin kadulla norkoilevat.

Jos taksikuski yrittää neuvotella hintaa, älä puhu hänelle enää mitään vaan nouse ulos taksista, sulje ovi kohteliaasti ja etsi toinen kyyti.

Epäsiististi pukeutuminen

Thaimaalaiset kunnioittavat siistiä ulkomuotoa. Tähän kuuluvat niin vaatteet, kengät kuin hiukset. Varsinkin viranomaisten kanssa asiat etenevät todennäköisesti hyvin hitaasti ja tylysti, jos olemus on epäsiisti.

Kuningasperheen loukkaaminen

Turistin on vaikea ymmärtää, kuinka herkkä ja vakavasti otettava aihe kuningasperhe on Thaimaassa – sitä se kuitenkin on. Ulkomaalaisia on pidätetty länsimaalaiselle hyvin viattomiltakin vaikuttavien kommenttien vuoksi.

Lähde: www.squidoo.com

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat