Sebastian Ahosta tuli koko NHL:n puheenaihe – mitä tämä kaikki oikein tarkoittaa?

Montreal Canadiens teki NHL:n työehtosopimuksen mahdollistamana niin sanotun offer sheetin Carolinan Sebastian Aholle, jonka suomalaistähti hyväksyi. Siitä seurasi kova kohina, joka peitti alleen monet muut merkittävät sopimukset, mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa?

Ainakin sitä, että Sebastian Aho on äärimmäisen arvostettu pelaaja. Offer sheetejä ei jaella NHL:ssä joka päivä. Viimeksi vastaava nähtiin helmikuussa 2013, kun Calgary Flames koitti naarata Ryan O'Reillyn riveihinsä. Lähimenneisyyden kuuluisin offer sheet -jupakka liittyi Shea Weberiin, jolle Philadelphia Flyers tarjosi 14 vuoden ja 110 miljoonan dollarin sopimusta. Weberin seura Nashville Predators vastasi tarjoukseen.

Montreal näki, että 21-vuotias Aho on juuri se pelaaja, jonka ympärille tulevaisuutta halutaan rakentaa.

Montrealin tarjous, jonka Aho on allekirjoittanut, muotoutuu The Athleticin toimittajan Pierre LeBrunin mukaan seuraavasti:

1. vuosi: 11,3 miljoonan dollarin allekirjoitusbonus, 700 000 dollarin vuosipalkka
2. vuosi: 9,87 miljoonan dollarin allekirjoitusbonus, 700 000 dollarin vuosipalkka
3. vuosi: 6,95 miljoonan dollarin allekirjoitusbonus, 750 000 dollarin vuosipalkka
4. ja 5. vuosi: 5,25 miljoonan dollarin allekirjoitusbonus, 750 000 dollarin vuosipalkka.

Näistä muotoutuu viiden vuoden sopimus, jonka palkkakeskiarvo on 8,454 miljoonaa dollaria (noin 7,5 miljoonaa euroa) per vuosi.

Mitä seuraavaksi?

Aho on rajoitettu vapaa pelaaja, eli Hurricanesilla on edelleen hänen pelaajaoikeutensa. Seuralla on seitsemän päivää aikaa vastata Canadiensin tekemään sopimukseen. Jos Hurricanes vastaa, Aho pysyy seurassa ja sopimus on tismalleen ylläkuvatussa muodossa. Muutoksia ei voi tehdä.

Jos Hurricanes vastaa sopimukseen, seuralla on viisi päivää aikaa maksaa Aholle ensimmäinen, 11,3 miljoonan dollarin, allekirjoitusbonus.

Jos Hurricanes ei vastaa sopimukseen, Aho siirtyy Montrealiin kyseisen sopimuksen mukaisesti, ja Canadiens kompensoi pelaajan "kaappausta" luovuttamalla Carolinalle yhden ykkös-, yhden kakkos- ja yhden kolmoskierroksen varausoikeuden ensi kesän NHL-varaustilaisuuteen. Canadiensilla on kaikki varausvuoronsa ensi kesälle, seura ei ole luopunut niistä pelaajakaupoissa.

Riippumatta siitä, kummassa joukkueessa Aho pelaa, tulee hänestä viisivuotisen sopimuksen päätteeksi rajoittamaton vapaa agentti. Hän voi siis neuvotella 26-vuotiaana vapaasti sopimuksesta minkä tahansa seuran kanssa. Tämä on takaisku Hurricanesille, joka olisi halunnut tehdä Ahon kanssa pidemmän sopimuksen, jotta Ahosta ei tulisi "vapaata riistaa" niin nopeasti.

Hurricanesin on nyt tehtävä omat selvityksensä tilanteesta ja päätös seitsemän päivän aikana. Yksi iso kysymys on se, onko heillä mahdollisuutta maksaa ensimmäistä allekirjoitusbonusta Aholle heti.

Miten tähän reagoidaan?

Kun Montreal tiedotti tehneensä Aholle tarjouksen, vetoa pidettiin röyhkeänä. Kyseessä on kuitenkin kaikkien NHL:n sääntöjen mukainen tarjous, johon jokaisella seuralla oli mahdollisuus. Mediatietojen mukaan Ahosta oli kiinnostunut kolme eri seuraa, jotka vihjasivat Carolinalle, että he saattavat tehdä suomalaiselle tarjouksen.

Tilanne johtuu käytännössä vain siitä, että Hurricanesin ja Ahon osalta neuvotteluita hoitavien henkilöiden näkemykset ovat toisistaan liian kaukana. Carolina on mediatietojen mukaan tarjonnut Aholle kahdeksan vuoden sopimusta, joka toisi hänelle keskimäärin 7,5 miljoonan euron vuosiansiot. Ahon leiri on puolestaan pitänyt suomalaista noin kahden miljoonan vuosipalkkaa arvokkaampana. Kun neuvottelut eivät johtaneet sopimukseen ennen heinäkuun 1. päivää, Montrealilla oli oikeus tehdä ratkaisunsa.

Carolinan GM Don Waddellin mukaan Ahoa pidetään seuran parhaana pelaajana, ja aikomus on pitää hänet hurrikaanipaidassa pitkään. Waddell totesi, että hän yllättyi siitä, että Montrealin tarjous oli niin pieni. Seuran nettisivuilla asiasta kertovassa artikkelissa todetaan, että kaikki merkit viittaavat siihen, että Carolina vastaa Montrealin tarjoukseen.

Sekä Montrealin GM Marc Bergevin että Ahon pelaaja-agentti Gerry Johansson totesivat, ettei Aho olisi hyväksynyt Montrealin tajousta, jos ei haluaisi pelata joukkueessa. 

Aho on kirjoittanut nimensä Canadiensin tekemään sopimukseen, joten hän joko haluaa aidosti vaihtaa maisemaa tai käyttää offer sheetin hyväksymistä painavana neuvotteluvalttina. Se on jo nyt varmaa, että Aho tulee saamaan suuremman palkan kuin Carolina oli valmis maksamaan. Hän tienaa varmuudella ensi kaudesta 12 miljoonaa dollaria, mikä on suurin suomalaispelaajan vuosipalkka koskaan NHL:ssä.

Loppuratkaisu on siis selvä viimeistään ensi maanantaina. Aho pelaa joko Carolinassa tai Montrealissa. Asia on nyt Hurricanesin seurajohdon käsissä. Carolinan pamput voivat myös vitkutella asiassa ihan vain kiusallaan – mitä pidemmälle Ahon tilanteen ratkeaminen venyy, sitä pahemmin Montrealin kädet ovat sidotut muiden pelaajahankintojen osalta.

Lue myös:

    Uusimmat