Savon Sanomat: Entinen maajoukkuelentopalloilija Henrik Kosonen joutui tehohoitoon koronaviruksen takia – ”En ollut osannut kuvitellakaan tuollaisia oireita”

Suomen lentopallomaajoukkueessa 1990-luvulla 161 ottelua pelannut Henrik Kosonen, 50, on sairastanut koronaviruksen. Savon Sanomat kertoo Kososen joutuneen taudin vuoksi teho-osastolle. Nyt hän on jo kotiutunut sairaalasta.

Tiistaina sairaalasta kotikaranteeniin päässyt Kosonen kuvailee kokemustaan tehohoidossa karmeaksi. Hän kertoo Savon Sanomille hoitajien käyneen huoneessaan nopeasti kaikkiin mahdollisiin suojavarusteisiin pukeutuneina.

– Päivät, jolloin en tuntunut saavan keuhkoihin happea lainkaan, olivat hirveitä, Kosonen kertoo lehdelle.

– Olin huoneessani täydellisessä eristyksessä, ja sain koneellisesti lisähappea. Lisäksi keuhkojani tuuletettiin jollain laitteella. Muutama päivä meni tilassa, jossa en paljon tajunnut muusta maailmasta.

Kosonen sai koronatartunnan Rukalla, missä hän lomaili vaimoineen lentopallovuosiltaan tutun pelaaja-agentin ja tämän vaimon kanssa. Kosonen kertoo Savon Sanomille ranskalaisten lähteneen Suomeen jo silloin, kun viranomaiset eivät olleet katsoneet matkustamista vaaralliseksi.

Kososet asuivat viikon ranskalaisten kanssa samassa huoneistossa. Ranskalaispariskunnalle alkoi ilmaantua oireita jo loman aikana. He ovat jo palanneet Ranskaan ja ovat toipumassa. Myös Kososen vaimo sai tartunnan, mutta oireet olivat huomattavasti lievemmät.

Kosonen kertoo taudin oireiden olleen heti alkuun tavallisista nuhakuumeista poikkeavia.

– Yskä oli ihmeellinen ja jotenkin keuhkoja poltteleva. Kuiva yskä tuntui hirveältä, enkä ollut osannut kuvitellakaan tuollaisia oireita. Myös jano oli jatkuva, kun suuta kuivasi.

Korkea, yli 39 asteessa monta päivää ollut kuume vei voimat. Kosonen kertoo painonsa pudonneen kahdeksan kiloa sairastamisen aikana.

Nyt pahin on ohi, ja Kosonen odottelee kotonaan kotikaranteenin päättymistä. Hän kehottaa ihmisiä ottamaan koronaviruksesta annetut ohjeet tosissaan.

– Korona on sellainen vihollinen, että varoitukset ja ohjeet on otettava huomioon. Kenelläkään, joka ei halua tartuntaa, ei ole varaa pieneenkään lepsuiluun.

Kosonen pelaajauran huippuhetket ajoittuivat 1990-lukuun. Hän voitti KuPS-Volleyssa Suomen mestaruuden vuosina 1991 ja 1999. Seuratasolla hän pelasi myös Sveitsissä ja Ranskassa. Suomen maajoukkueessa Kosonen pelasi 161 ottelua. Pelaajauransa jälkeen Kosonen on toiminut valmentajana.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja