Mainos

Särkeekö herätessäsi joka paikkaa? Tutkimus paljastaa syyn

Aamuiset kiputilat eivät ole vain kuvitelmaa, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. 

Vaikka olisit nukkunut yösi kuinka levollisesti tahansa, aamulla olo voi tuntua jyrän alle jääneeltä. Joskus kipu voi johtua nukkumisasennosta tai huonosta tyynystä, mutta jatkuva kiputila voi kertoa jostain aivan muusta. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan syy aamuisiin kiputiloihin voi nimittäin löytyä kehossa piilevistä tulehduksista.

Manchesterin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan elimistömme tukahduttaa kehossamme käynnissä olevat tulehdukset yön ajaksi. Heti herättyämme tulehdukset niin sanotusti kääntyvät takaisin päälle.

Oireet hävisivät pimeässä 

Nivelreumapotilaat tietävät, että oireet voivat vaihdella vuorokaudenajan mukaan, ja monet kärsivätkin nivelten jäykkyydestä heti herätessään. Tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää, mistä nämä vaihtelut oikein johtuvat.

Tutkijat selvittivät kipujen vuorokausivaihteluja hiirikokeilla. Tutkimuksessa selvisi, että tulehdusarvot kasvoivat hiirillä silloin, kun niiden tassut altistettiin valolle. Pimeässä oireet puolestaan vähenivät. Tutkimuksessa oletettiin, että tulehduksen määrä on verrannollinen kipuun. 

Tutkija Julie Gibbs uskoo, että tämä löydös voi tulevaisuudessa auttaa asiantuntijoita ajoittamaan potilaidensa lääkitykset ja hoidot paremmin.  

Joskus kipu voi iskeä aivan yllättäen. Katso videolta asiantuntijan vinkit, kuinka voit lääkitä itseäsi kotikonstein. 


Lähde: Men's Health 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.