Sanna Marin vastaa Viron pääministerin kriittiseen kirjeeseen – "Myös muut työmatkaliikenteen muodot ollaan avaamassa"

Viron koronatilanne synkkenee ja sairaalapaikat täyttyvät – tiukat rajoitukset hiljensivät Tallinnan 2:09
Katso video: Maaliskuussa uutisoitiin Viron synkästä koronatilanteesta.

Suomen pääministeri kommentoi MTV Uutisille Viron pääministeri Kaja Kallaksen virolaistyöntekijöihin liittyvää avointa kirjettä.

Viron pääministeri Kaja Kallas lähetti Suomen pääministerille Sanna Marinille (sd.) avoimen kirjeen Helsingin Sanomien kautta siitä, että Suomen olisi mahdollistettava virolaisten työntekijöiden käyminen kotimaassaan meriteitse.

Suomen nykyiset matkustusrajoitukset sallivat matkustamisen EU- ja Schengen-maiden välillä työasioissa lentäen, mutta eivät laivalla. Nämä maahantulorajoitukset ovat voimassa 27. kesäkuuta asti.

Käytäntö vaikeuttaa monen virolaisen työntekijän perhevierailuja kotimaassaan, mistä Viro on suivaantunut. Myös merenkulkuala on pöyristynyt Suomen linjauksesta.

Pääministeri Marin kommentoi kirjallisesti Viron kollegansa viestiä myös MTV Uutisille.

– Lentoliikenne työmatkoilla avattin tällä viikolla ensimmäisenä, koska siinä matkustajamäärät ovat suhteellisen rajattuja ja hyvin hallittavissa. Lentoliikenteen avaaminen tarjosi mahdollisuuden kokeilla testaustoiminnan laajentamista vastaamaan kasvavia matkustajamääriä, Marin kirjoittaa.

Lisää höllennyksiä on pääministeri Marinin mukaan tulossa.

– Myös muut työmatkaliikenteen muodot ollaan avaamassa. Sisäministeriö on valmistelemassa jo ensi viikolle hallituksen neuvoteltavaksi esityksen siitä, miten työmatkustusta myös laivoilla ja maarajojen kautta avattaisiin terveysturvallisesti, Marin jatkaa.

Lakimuutos tulossa

Hallitus valmistelee parhaillaan tartuntatautilain muutosta, joka koskee juuri maahantuloa ja sitä, minkälaisia koronatodistuksia, -testejä ja karanteenisuosituksia tarvitaan rajoilla.

Erityisesti matkailuala on pitänyt tuplatestejä ja omaehtoista kolmen päivän karanteenisuositusta turhan kovina vaatimuksina ja pelkona on matkailun väheneminen Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on korostanut, että suunnitellut käytännöt eivät olisi Euroopan tiukimmasta päästä.

– Tautitilanteen helpottuessa niin Suomessa kuin Virossa voimme purkaa sisärajaliikenteen rajoituksia asteittain ja avata liikkumista terveysturvallisella tavalla, Marin sanoo.

Marin ei kuitenkaan mainitse vielä, kuinka nopeasti avaamista ollaan tekemässä.

Lue myös:

    Uusimmat