Samaistutko? Kysely paljastaa, mikä autoilijoita Suomen teillä eniten jännittää

Peruuttaminen parkkipaikalla 2:16
Katso videolta, miten peruutat parkkipaikalla ja vältät peltikolarit.

Kyselyn mukaan suomalaisia autoilijoita jännittää eniten ajaminen huonolla kelillä. Myös taskuparkkaaminen ja turvavälien puute hermostuttavat tienkäyttäjiä.

Lähi-Tapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin suomalaisilta, millaisissa tilanteissa ajaminen heitä jännittää tai tuntuu epämiellyttävältä.

Selvästi yleisimmäksi vastaukseksi nousi huono ajokeli: runsas puolet eli 54 prosenttia vastaajista kertoo jännittävänsä ajamista huonolla ajokelillä, kuten runsaassa sateessa tai liukkaalla tiellä.

Seuraavaksi eniten autoilijoita jännittää taskuun parkkeeraaminen (34 prosenttia) ja jonossa ajaminen, jos turvavälit ovat liian lyhyet (27 prosenttia). Vastaajat saattoivat valita kyselyssä useita itseensä osuvia vaihtoehtoja.

– Kärkipäässä on monia sellaisia liikennetilanteita, joissa on monia kuljettajasta riippumattomia tekijöitä. Huonon ajokelin ohella esimerkiksi noin joka neljäs kertoo jännittävänsä pimeässä, jonomuodostelmassa tai hirvieläinvaara-alueella ajamista, sanoo Lähi-Tapiolan liikenneturvallisuudessa vastaava johtaja Tapani Alaviiri tiedotteessa.

Toukokuussa teetetyn kyselyn kysymykseen liikenteessä jännittävistä tilanteista vastasi 840 henkilöä, jotka omistavat auton, joilla on käytössä auto tai jotka ovat ajaneet autoa viimeisen vuoden aikana.

Koetut tilanteet ovat yksilöllisiä

Vastaajista 15 prosenttia kertoi jännittävänsä parkkihalleissa ajamista ja pysäköintiä. Maantienopeuksissa ohittamista taas jännitti 13 prosenttia vastaajista.

Liikenteessä jännittäväksi koetut tilanteet ovat yksilöllisiä. Kokemukseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, millaisessa ympäristössä ja kuinka paljon on ajanut. Kyselytulosten perusteella vastauksiin heijastuu jonkin verran ikä, asuinpaikka ja sukupuoli.

Nuorista, alle 25-vuotiaista kuljettajista keskimääräistä useampi kertoo jännittävänsä taskuun parkkeeraamista ja moottoritielle liittymästä kiihdyttämistä.

Kaikkein vanhimmassa eli 65 vuotta täyttäneiden vastaajajoukossa taas nuoria ikäpolvia yleisemmäksi huoleksi nousee jonossa, pimeässä tai hirvieläinvaara-alueella ajaminen sekä kaikista ikäryhmistä vahvimmin huono ajokeli.

Alaviiri toteaa, että moottoritielle kiihdyttäminen sekä taskuparkkeeraaminen ovat liikennetilanteita, joissa varmuus kehittyy ajokokemuksen myötä. Pitkään ajaneilla voi olla jo rutiinia, kun taas nuoria kuljettajia tilanteet voivat ymmärrettävästi jännittää.

–  Varttuneemmilla kuljettajilla ajamisen haasteet eivät välttämättä liity enää omaan osaamiseen, jolloin itsestä riippumattomat tai yllättävät tekijät voivat korostua. Iän myötä myös vaikeissa ajo-olosuhteissa ajaminen voi alkaa tuntua aiempaa hankalammalta, pohtii Alaviiri.

Kaikissa kysytyissä liikennetilanteissa useampi naisista kuin miehistä kertoo jännittävänsä. Selvimmin sukupuolten välinen ero näkyy taskuun parkkeeraamisessa ja huonossa ajokelissä ajamisessa.

– Eroa voi selittää niin erilainen ajokokemus kuin ihan se, että naiset saattavat vastata kysymyksiin rehellisemmin. Meistä jokaiselle tulee kuitenkin varmasti liikenteessä epämiellyttäviä tilanteita.

Näin Lähi-Tapiola neuvoo välttämään ja helpottamaan jännitystä tien päällä

1. Ehkäise kiirettä

Oli kyse sitten liukkaalla, sateessa tai ahtaalla parkkipaikalla ajamisesta, on aika kuljettajan ystävä. Kiire voi pakottaa huonoihin ratkaisuihin tai lisätä stressiä. Varaa matkoihin aikaa.

2. Ennakoi ja suunnittele

Vieraassa paikassa ajaminen usein jännittää. Reitin voi suunnitella ennalta ja koettaa välttää itselle hankalia paikkoja. Ajon voi myös koettaa ajoittaa sellaiseen hetkeen, kun teillä on rauhallisempaa.

3. Turvaväli ja tilannenopeus

Kun vauhtia ei ole liikaa ja edellä ajaviin pitää riittävästi turvaväliä, ehtii reagoida esimerkiksi tielle tuleviin eläimiin ja muihin äkkitilanteisiin. Muista, että toista kuljettajaa saattaa pelottaa, jos ajat liki perässä tai ohitat liian läheltä.

4. Harjoittelu kannattaa

Ei ole häpeä, jos hankalat tai vieraat liikennetilanteet jännittävät! Esimerkiksi parkkeeraus- ja auton käsittelytaidot kehittyvät toistojen myötä. Ennen esimerkiksi lomareissulle lähtöä voit myös kerrata, miten erilaisissa tilanteissa voi toimia.

5. Auton tekniikka avuksi

Uudemmissa autoissa on paljon kuljettajaa avustaa turvatekniikkaa, kuten kaistavahti, peruutustutka ja ajonvakautusjärjestelmä. Kiinnitä näihin huomiota autoa hankkiessasi tai hyödynnä jo autossa olemassa olevia laitteistoja.

6. Vakuutus on turvana vahingon sattuessa

Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan kaikkien osapuolten henkilövahinkoja sekä syyttömälle osapuolelle aiheutuneet omaisuusvahingot. Vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta korvataan omalle ajoneuvolle sattuneita vahinkoja.

Kumpi väistää: autoilija vai pyöräilijä? Katso ohjeet videolta.

Kumpi väistää, auto vai pyörä? Tässä selkeät vastaukset! 1:31


Lue myös:

    Uusimmat