Sairastelu uuvutti Jorma Kinnusen – edesmennyt keihäslegenda haki karjahduksista lisäpuhtia heittoihinsa

Keihäänheittäjälegenda Jorma Kinnunen on kuollut 77-vuotiaana 0:55

Miesten keihäänheiton entinen maailmanennätysmies Jorma Kinnunen on kuollut torstaina Äänekoskella. Viimeiset vuodet sairastellut ja viime viikot hoidossa ollut Kinnunen oli kuollessaan 77-vuotias.

Kinnunen heitti silloisen maailmanennätyksen 92,70 Tampereen Ratinassa kesäkuussa 1969. Hän oli heittänyt edellisenä vuonna Meksikon olympiakisoissa hopeaa tuloksella 88,58 Neuvostoliiton Janis Lusiksen jälkeen.

Temperamenttinen Kinnunen ristittiin "Äänekosken Pikkujättiläiseksi". Huutolaispoikana kasvanut luonnonlapsi ei tunteitaan peitellyt. Keihäänheittäjänä hän oli tulta ja tappuraa.

– Minulla oli tapana heiton yhteydessä karjaista. Se tuli itsestään. Tunsin, että sain viisi metriä räyhäkkäämmän repäisyn, kun ennen tukijalan maahan iskeytymistä vedin keuhkot täyteen ilmaa ja sitten tyhjensin ne, hän muisteli 70-vuotishaastattelussaan joulukuussa 2011. Kinnunen oli tuolloin toipunut saman vuoden keväällä kokemastaan aivoinfarktista.

Nevalakin oppi karjaisemaan

Kinnusen 1960- ja 70-luvun alun kilpakaveri Pauli Nevala ei jäyhänä pohjalaisena tykännyt revitellä äänijänteitään.

–  Kehotin kokeilemaan karjaisua. Ensin Pauli vastusteli, mutta myönsi sitten, että kyllä perskeles auttoi! Kinnunen kertoi 2011.

Kinnusen oppi-isä oli lajivalmentaja Mikko Paananen.

– Mikko oli valvova silmä ja katsoi päältä, oliko tekniikka kohdallaan. Mikon näköaisti oli helvetin hyvä. Sanoi, jos tukijalka kääntyi liikaa, ja neuvoi, että nyt kylmän viileästi keihään kärki 10–15 senttiä alemmas, Kinnunen kertasi.

Kinnusen kuolemasta kertoi aiemmin Äänekosken Kaupunkisanomat. 

Lue myös:

    Uusimmat