Ryntääkö kansa perjantaina pumpuille? Näin bensiinin verotus kiristyy lauantaina – verottajan koura kahmaisee entistä enemmän

Bensan hinta on nousemassa – keskimääräisen autoilijan lasku voi kallistua lähes 100 eurolla vuodessa 1:14
Aihetta käsiteltiin myös MTV Uutiset Livessä.

Elokuun alku tuo autoilevan ihmisen kukkarolle ikävän yllätyksen.

Autoilijat miettivät jo kuumeisesti tulevan viikonvaihteen mökkireissua. Pitäisikö tällä viikolla ajaa tankki tyhjäksi ja täyttää se perjantai-iltana? Pitäisikö hamstrata varatankkeja ja muita kanistereita perjantai-illan tankkaussessiota varten? Mökilläkin on se aggregaatti.

Autoilijain huoli johtuu lauantaina voimaan astuvista polttoaineiden veronkorotuksista. Polttoaineiden verotus kiristyy, kun moottoribensiinin, dieselöljyn ja niitä korvaavien biopolttoaineiden valmisteveroa korotetaan.

Fossiilisen moottoribensiinin vero nousee 5,71 senttiä litralta ja fossiilisen dieselöljyn 6,46 senttiä litralta. Korotus on sikäli merkittävä, että tällä hetkellä fossiilisen bensiinin litrahinnasta 70,25 eurosenttiä on valmisteveroa. Vastaavasti fossiilisen dieselin litrahinnasta 53,02 senttiä on veroa.

Fossiilisen bensiinin valmistevero nousee siis noin kahdeksan prosenttia ja fossiilisen dieselin noin 12 prosenttia. Uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen biopolttoaineiden litrakohtainen veronkorotus jää näitä jonkin verran alhaisemmaksi.

Elokuun alku autoilijalle karua

Nyt tarkkailemmekin silmä kovana Polttoaine.netin hintavertailusivustoa. Sen mukaan bensiini maksoi eilen tiistaina keskimäärin 1,376 euroa litralta, jos osti 95E10-laatua. 98E maksoi keskimäärin 1,457 euroa litralta. Dieselin litrahinta oli 1,190 euroa.

Kruunun rautainen koura kiristää otettaan autoilijan kurkusta elokuun alussa. Veronmaksajain keskusliitto on laskenut, että lisäkulu voi olla tavalliselle autoilijalle lähemmäs sata euroa vuodessa, jos korotukset menevät pumppuhintoihin.

Jo melko maltillisella 17 000 kilometrin vuosiajolla kululisäys on bensa-auton osalta noin 80 euroa ja diesel-auton osalta noin 70 euroa vuodessa.

Todellinen kipuraja kaukana

Vaikka moni autoilija tuskasteleekin veronkorotuksen kanssa, todellinen kipuraja ei ole vielä lähelläkään. Polttoaineveron nostaminen ei luultavasti vaikuta yksityisautoilun suosioon juuri lainkaan, ainakaan Traficomin tutkimusten mukaan.

Tutkimukset kertovat, että yksityisautoilu alkaisi vähentyä vasta, jos polttoaine maksaisi 2,26 euroa litralta tai enemmän. Kyseessä on vastaajien itsensä määrittelemä kipuraja, jossa ei eritellä sitä, onko kyseessä bensiini vai dieselpolttoaine.

Kaunaa ja katkeruutta veronkorotukset varmastikin hallintovallan kourissa kärvistelevissä alamaisissa herättävät. Veromuutoksen on laskettu siirtävän autoilijoiden bensarahoja kruunun kirstuun 254 miljoonaa euroa aiempaa enemmän vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat