Uusi veronkorotus astuu voimaan viikon päästä – keskimääräisen autoilijan bensalasku voi nousta lähes 100 eurolla vuodessa

Bensan hinta on nousemassa – keskimääräisen autoilijan lasku voi kallistua lähes 100 eurolla vuodessa 1:14
Aihetta käsiteltiin myös MTV Uutiset Livessä.

Tankit täyteen? Veronmaksajain Keskusliiton mukaan elokuussa voimaan tuleva veronkorotus tuo tavalliselle autoilijalle lähemmäs sadan euron lisämenon.

Bensiini maksoi eilen keskiviikkona keskimäärin 1,436 euroa litralta, jos osti 95E10-laatua, kertoo Polttoaine.netin hintavertailu. 98E maksoi keskimäärin 1,522 euroa litralta. Dieselin litrahinta oli 1,240 euroa.

Halvinta bensaa (95E10) sai Peurasta Ossauksentie 1 osoitteessa sijaitsevalta St1:ltä litrahintaan 1,304 euroa. Kallein samanlaatuinen bensa löytyi Inarista 1,890 eurolla litralta.

Bensaa saa vielä suhteellisen halvalla, sillä sen hintaan on kuukauden vaiheessa tulossa korotus. Tämä johtuu siitä, että bensiinin ja dieselin valmisteveroa korotetaan elokuun alussa.

Veronmaksajain keskusliitto on laskenut, että lisäkulu voi olla tavalliselle autoilijalle lähemmäs sata euroa vuodessa, jos korotukset menevät pumppuhintoihin.

Jo melko maltillisella 17 000 kilometrin vuosiajolla kululisäys on bensa-auton osalta noin 80 euroa ja diesel-auton osalta noin 70 euroa vuodessa.

Uusiutuvien polttoaineiden korotus maltillisempi

Polttoaineiden verotus kiristyy elokuussa, kun moottoribensiinin, dieselöljyn ja niitä korvaavien biopolttoaineiden valmisteveroa korotetaan.

Fossiilisen moottoribensiinin vero nousee 5,71 senttiä litralta ja fossiilisen dieselöljyn 6,46 senttiä litralta.

Verohallinnon mukaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen biopolttoaineiden litrakohtainen veronkorotus jää näitä alhaisemmaksi.

Merkittävä veronkorotus

ABC:n ketjujohtaja Harri Tuomaala arvioi aiemmin Kauppalehdessä, että on hyvin vaikea sanoa, meneekö veronkorotus kokonaisuudessaan pumppuhintoihin. Paljon riippuu kilpailutilanteen kehityksestä.

– Aikaisemmin ne ovat siirtyneet pumppuhintoihin hyvin nopeasti, Tuomaala sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola totesi Kauppalehden mukaan korotuksen osuvan hallituksen kannalta siinä mielessä hyvään ajankohtaan, että bensan ja dieselin hinnat ovat koronakriisin takia yhä melko matalat.

– Nyt ollaan keräämässä 250 miljoonaa euroa vuositasolla lisää. On kyse ihan merkittävästä veronkorotuksesta, Kirkko-Jaakkola sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat