Rusketuskoukkuun jäänyt nainen ihmetteli outoa luomea – matkalla solariumiin tuli karu puhelu: "Aloin itkeä"

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Näin ihosyöpä oirehtii.

Solariumissa vuosikausia käynyt irlantilaisnainen sai kuulla oudon luomen olevan ihosyöpä, Daily Mail ja The Sun,

Irlantilainen Mairead McGuire, 29, kävi solariumissa ensi kerran 15-vuotiaana. 28-vuotiaana hän lopetti siellä käymisen saatuaan kuulla, että hänellä oli tyvisolusyöpä. 

Kahden lapsen äiti Mairead oli käynyt solariumissa kolmesta neljään kertaa viikossa 13 vuoden ajan. Jos viikonloppuna oli tarkoitus lähteä viihteelle, hän saattoi käydä solariumissa jokaisena viikonpäivänä sitä ennen.

Ensi kerran epäilyttävä patti ilmaantui hänen otsaansa vuonna 2018. Muutaman kuukauden päästä hän meni lääkäriin.

Epäiltiin ensin varsiluomeksi

Lääkärissä Maireadille sanottiin, että ei patista tarvinnut stressata. Lääkärin mielestä kyseessä oli varsiluomi.

Varsiluomeksi oletettu patti operoitiin jäädyttämällä yhteensä neljään kertaan, jotta se saataisiin poistettua. Maireadin mukaan se kasvoi aina takaisin. 

Sen jälkeenkin Mairead jatkoi solariumissa käyntiä. Lääkäri oli sanonut, ettei hänen tarvitsisi olla huolissaan patista.

– Minulla on luonnostaan vaalea iho ja pidän itsestäni paljon enemmän ruskettuneena. Niinpä aloin käydä solariumissa 15-vuotiaana ja jäin koukkuun.

Luomi alkoi kasvaa nopeammin, kipeytyä ja vuotaa verta

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Mairead kertoo, että jossain vaiheessa patti alkoi kasvaa nopeammin, tuntua kipeältä ja vuotaa verta pienestäkin kosketuksesta. 

Syyskuussa 2020 patti oli kipeytynyt entisestään. Silloin hän päätti mennä toisen lääkärin juttusille.

Tämä lääkäri varasi hänelle kiireellisen ajan erikoislääkärille. Patti poistettiin ja vietiin tutkittavaksi. 

Karu puhelu matkalla solariumiin

Solariumissa käyntiä Mairead ei jättänyt. Kaksi viikkoa myöhemmin matkalla solariumille hän sai soiton, jossa kerrottin huonoja uutisia: kyseessä oli ihosyöpä.

– Aloin itkeä. Soitin äidilleni ja käännyin kannoillani. Menin suoraa päätä kotiin, Mairead muistelee.

Paikallispuudutuksessa tehty leikkaus

Kasvain oli kasvanut pituudeltaan kolmen senttimetrin kokoiseksi ja leveydeltään senttiin. Se oli kolminkertainen verrattuna alkuperäiseen kokoonsa.

Maireadille tehtiin operaatio maaliskuussa. Kirurgit saivat poistettua kasvaimen. Kolmetuntinen leikkaus tehtiin paikallispuudutuksessa.

– Kipu leikkauksen jälkeen oli kamalaa. Makasin viikon sängyssä ja minuun sattui niin paljon, että oksensin, nainen kertoo.

Parantui syövästä

Neljä viikkoa leikkauksen jälkeen Mairead meni tarkistuskäynnille. Siellä hänen todettiin parantuneen syövästä.

Mairead kertoo, että hänen kasvoihinsa jäi tästä arpi. Ihmisten katseet ahdistavat häntä sen takia. Toisaalta hän muistaa sen vuoksi olla kiitollinen toipumisestaan. 

Ei enää solariumia

Solariumissa käyminen loppui siihen. Nyt hän käyttää itseruskettavia aineita. Hän toivoo muiden tiedostavan solariumrusketuksen riskit.

– En tajunnut, miten vaarallista se oikeasti on. Olin kuullut ihmisten saavan siitä syövän, mutta en koskaan uskonut niin käyvän minulle, hän pohtii.

Yleisin ihosyöpä

Ihon orvaskeden tyvisoluista peräisin oleva tyvisolusyöpä (basaliooma) on ihosyövistä yleisin, kertoo Terveyskirjasto Duodecim. Tyvisolusyvät jaetaan kasvutapansa perusteella pinnallisiin, nodulaarisiin ja invasiivisiin. 

Tyvisolusyövät kasvavat hitaasti vuosien kuluessa. Niiden pinta saattaa haavautua, jolloin niistä herkästi vuotaa verta. Yleensä tyvisolusyövät eivät ole kivuliaita.

Hoitamattomana tyvisolusyöpä saattaa kasvaa syvempiin kudoksiin, mutta etäpesäkkeitä se ei lähetä muuten kuin aivan poikkeustapauksissa. 

Tyvisolusyövät voidaan tavallisesti parantaa. Duodecimin mukaan valtaosa osa niistä on pienen riskin kasvaimia, joiden hoitaminen on helppoa.

Katso myös: Pelottaako ihosyöpä? Tällaisista luomista sinun ei tarvitse stressata

Lue myös:

    Uusimmat