Katalat kohdat, joihin ihosyöpä voi iskeä – aurinko ei ole ainut syyllinen sairastumiseen

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Tunnetko ihosyöpien oireet? Videolla lääkäri kertoo, millainen muutos on huolestuttava.

Ihosyöpä ilmaantuu yleensä kohtaan, joka on altistunut runsaasti auringon UV-säteilylle. Syövästä kertova ihomuutos voi kuitenkin tulla myös esimerkiksi jalkapohjiin, jotka eivät juuri ole aurinkoa nähneet.

Auringon ultraviolettisäteily on merkittävin yksittäinen ihosyöpien aiheuttaja, mutta ei ainut. Ihosyöpäriskiin vaikuttavat myös sukurasite, runsasluomisuus, epätyypilliset luomet, aiemmin annettu säde- ja solunsalpaajahoito, immuunijärjestelmää heikentävä lääkitys sekä tietyt muut ihosairaudet.

Ihosyöpä voikin piileskellä alueella, johon ihminen ei yleensä kiinnitä huomiota. Terveyteen keskittyvä amerikkalainen Prevention-lehti kysyi ihotautilääkäreiltä, mitä nämä ihoalueet yleensä ovat.

1. Päänahka

Harva levittää aurinkovoidetta päänahkaansa, ellei satu olemaan kalju. Hiukset eivät kuitenkaan suojaa ihoa auringon UV-säteilyltä etenkään, jos tukka on vaalea tai ohut, amerikkalainen ihotautilääkäri Purvisha Pavel huomauttaa.

Päälaki on itse asiassa yleinen paikka ihosyövälle, sillä kohta altistuu paljon auringolle. Leveälierisen hattu käyttö suojaa päätä UV-säteilyiltä. Jos ei käytä hattua, kannattaa päänahkaan suihkauttaa aurinkovoidetta ihoa suojaamaan.

2. Kämmenet ja jalkapohjat

Kämmenselät altistuvat toistuvasti auringolle, mutta kämmenpuoltakaan ei kannata ihotarkastuksissa unohtaa. Lisäksi huomiota tulisi kiinnittää jalkapohjiin.

– Se on usein ylenkatsottu alue. Olen huomannut vastaanotollani, että ihmiset usein yllättyvät, kun pyydän heitä ottamaan sukkansa pois, ihotautilääkäri Marisa Garshick sanoo Preventionille.

On olemassa tietty melanoomatyyppi, akraalinen melanooma, joka ilmenee erityisesti kämmenten ja jalkapohjien alueella sekä kynsien alla olevalla iholla tummina tai pisamaa muistuttavina läiskinä.

Toisin kuin muut melanoomatyypit akraalinen melanooma ei välttämättä tarvitse syntyäkseen runsasta UV-säteilyille altistumista. Säännölliset ihotarkastukset sekä ihomuutosten tutkituttaminen varhain ovat avainasemassa melanooman tunnistamisessa.

3. Kynnet

Sormien- ja varpaidenkynsiin voi melanooman lisäksi syntyä okasolusyöpä. Okasolusyövän esiaste on niin sanottu aurinkokeratoosi, jolla tarkoitetaan punoittavaa ja pyöreähköä iholaikkua, joka alkaa ajan myötä hilseillä ja muuttua paksummaksi.

Kynsien alle ilmestyvän syövän taustalla ei välttämättä ole runsasta aurinkoaltistusta. Myös ihmisen papilloomavirus eli HPV on yhdistetty okasolusyöpään, kuten moniin muihinkin syöpiin. Kondomin käyttö sekä HPV-rokotuksen ottaminen suojaavat HPV-tartunnalta.

Säännöllinen kynsien tarkistaminen ihomuutosten varalta kannattaa. Myös kynnen alla näkyvä musta viiva tai musta läiskä voivat olla oire ihosyövästä, melanoomasta.

Miltä melanooma näyttää iholla? Katso videolta kuvia esimerkkitapauksista.

4. Silmäluomet

Aurinkovoiteen levittäminen silmänympärysiholle voi tuntua inhottavalta ajatukselta, mutta myös silmät tulee suojata auringolta. Silmäluomet ovat vuonna 2017 ilmestyneen brittitutkimuksen mukaan tavallinen kohta, johon tyvisolusyöpä iskee.

Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ihosyöpä, jota esiintyy kaikilla UV-säteilylle altistuneilla alueilla. Tyvisolusyövän tavallisin muoto oireilee yleensä vaaleanpunaisena tai punaisena kyhmynä, joka kasvaa hitaasti ja haavautuu keskeltä. Ihomuutoksen päällä ja reunoilla näkyy verisuonia.

Aurinkovoiteen käytön lisäksi silmiään kannattaa suojata auringolta aurinkolaseilla sekä hatulla.

Silmässä ja näössä ilmeneviä oireita kannattaa tarkkailla, sillä myös melanooma voi tulla silmään.

5. Varpaiden välit

Varpaiden välit jäävät usein vaille kaipaamansa aurinkosuojaa, mutta myös ihotarkastusta.

– Jaloista tai varpaiden välistä löydetyt ihosyövät ovat joskus suurempia, syvempiä ja aggressiivisempia, sillä ne ovat saattaneet olla siellä jonkin aikaa, ihotautilääkäri Patel sanoo Preventionille.

Aurinkovoiteen huolellinen levittäminen jalkoihin niiden altistuessa UV-säteilylle on siis tärkeää. Varpaiden välit kannattaa silloin tällöin tutkia ihomuutosten varalta.

6. Genitaalialueet

Intiimialueet eivät kovin usein altistu UV-säteilylle, ellei satu ottamaan aurinkoa syntymäasussaan. HPV-positiivinen okasolusyöpä saattaa kuitenkin ilmaantua myös genitaalialueelle.

Koko vartalon kattava ihotarkastus auttaa havaitsemaan ihomuutokset varhaisessa vaiheessa. Genitaalialueella avuksi voi ottaa käsipeilin.

Erityistä huomiota intiimialueelle kannattaa suunnata, jos siellä on suuria epäsäännöllisen muotoisia luomia tai on sairastanut kertaalleen ihosyövän.

Myös koira voi sairastua ihosyöpään. Alla olevalla videolla kerrotaan, mistä koiran ihosyövän tunnistaa.

Mistä tunnistaa koiran ihosyövän? 0:35

Lue myös:

    Uusimmat