Ruokahysteria synnytti ruokaraivon – "tervetuloa tähän päivään"

Makuja-sivustolla Sivumaku-ruokablogia pitävä Jani Kinnunen kirjoitti vastineen Aamulehden toimittajan ruokahysteriaa käsittelevään kolumniin.

Aamulehdessä julkaistiin keskiviikkona 16.1.2013 Sari Sainionkolumni otsikolla "Eliitti potee ruokahysteriaa". Sainion mukaan ruoasta on tullut tehokas tapa osoittaa hyväosaisuutta ja trenditietoisuutta. Kolumnissa pureudutaan erityisesti superfood-trendiin, jota Sainio pitää lähinnä tapana vaikeuttaa syömistä.

– Ravitsemuksellisesti superfoodissa ei ole mitään järkeä. Kaurapuuro-mustikka-aamiainen ei ole yhtään sen huonompi vaihtoehto kuin luomumarjavihersmoothie. Paitsi että kaurapuuro kuulostaa toivottoman vanhanaikaiselta, Sainio kirjoittaa.

"Montako promillea suomalaisista mesoaa pakurikäävästä?"

Makuja-sivustolla Sivumaku-ruokablogia pitävä Jani Kinnunen ei sulata Sainion tekstiä. Kinnusen mukaan Sainio on tarttunut aiheeseen amatöörimäisesti ja syyllistyy itse turhan hysterian synnyttämiseen.

– Montako promillea suomalaisista mesoaa pakurikäävästä? Entä maca-jauheesta? Entä jos ne toimivat ja joku on vain löytänyt ne osaksi ravintoaan? Suurempi osa suomalaisista hehkuttaa lähipiirilleen lenkkimakkarauutuudesta, joka ainakin on ravinnoksi ala-arvoista. Yleistääkö kirjoittaja marginaaliporukan pakurikääpäjulistuksen ”eliitin” sekoamiseksi? Kirjoittaja oli selaillut parisataasivuista superfood-kirjaa eikä uskonut, mitä siellä sanottiin. Ottiko hän selvää, oliko kirjan väitteissä mitään perää vai luottiko vain mutu-tuntumaan? Kinnunen kysyy.

"Tervetuloa tähän päivään"

Sainio nostaa tekstissään esillee muun muassa superfood-marjat, joita hänen mukaansa rahdataan Suomeen maapallon toiselta puolellta ja markkinoidaan mahdollisimman hienolta kuulostavalla hölynpölyllä. Sainio pohtii, mitä vikaa on terveellisissä kotimaisissa marjoissa, kuten mustikoissa, karpaloissa tai mustaviinimarjoissa.

– Ottiko kirjoittaja selvää, voisiko myös maapallon toisella puolella kasvaa marjoja, joilla olisi yhtä hyvät terveysvaikutukset kuin kotimaisilla marjoilla? Suomalaiset metsämarjat ovat olleet iso juttu ruokakeskustelussa jo pitkään. Niiden arvo huomattiin uudestaan muun muassa goji-marjojen kautta. Tästä on jo kauan. Tervetuloa tähän päivään, Kinnunen sivaltaa blogissaan.

Sainion mukaan terveytuotteista ja ruoasta on kehittynyt valtava bisnes, kun erilaiset "asiantuntijat" rakentavat mielikuvia ja lupaavat hyvinvointia.

– Öööö… joo, eikös tämä tapahtunut jo 1960-luvulla? Kinnunen kysyy.

Lue Jani Kinnusen koko vastine eliitin ruokahysteriasta Sivumaku-blogista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat