Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Helsingissä myydään 490 euron aamiaista – testasimme

8:24imgKatso video: Mitä sisältää 490 euron aamiainen? Halpa vs. kallis -kaksikko testasi.
Julkaistu 19.06.2025 07:44
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Halpa vs. kallis -sarjasta tuttu kaksikko Fanni Parma ja Petra Tuominen kävivät testaamassa Suomen ehkäpä övereimmän aamupalan.

Kulhollinen kaviaaria, tryffelimunia ja pullollinen samppanjaa – muun muassa nämä antimet saa eteensä, jos tilaa helsinkiläisravintolan luksusaamiaisen.

Helsingin Etelärannassa sijaitsevan Finlandia Caviar -myymäläravintolan Royal Caviar -aamiainen kustantaa 490 euroa, ja se on tarkoitettu 1–4 hengelle. Yksin aamiaista nautiskelevalle hinta saattaa siis vähintäänkin kirpaista, mutta neljänkin hengen seurueessa aamiaisesta saa pulittaa 122,5 euroa henkilöltä. 

– Se on Helsingin hienoin aamiainen, summaa ravintolayrittäjä Valeria Hirvonen

Lue myös: Ruokatoimittajan takuuvarma lohitahna – ohje, jonka kaikki haluavat!

Kalliit raaka-aineet selittävät hinnan

Luksusaamiaisen pääosassa on tietysti 250 gramman annos kaviaaria. Kaviaaria saadaan sammesta, ja se on maailman arvostetuinta ja kalleinta mätiä.

– 490 euroa ei ole mitenkään kallis, kun puhutaan noin isosta määrästä kaviaaria ja hyvästä samppanjasta, Hirvonen muistuttaa. 

Ravintolayrittäjä Kirill Sirenin mukaan kaviaarin hintoja Suomessa voitaisiin pitää jopa maltillisina, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa kaviaarista saa pulittaa huomattavasti enemmän.

Lue myös: Mätidippi – helppo hittiohje

Aasialaisturistit käyvät laukkukaupoilla ja kaviaarilla

Kaviaari yhdistetään mielikuvissa usein Venäjään, mutta Finlandia Caviariin tuotteet tulevat muista maista, kuten Puolasta, Romaniasta, Kiinasta ja Iranista. WWF:n kalaoppaan mukaan vastuullisin valinta on Euroopassa kiertovesijärjestelmällä kasvatettu sampi ja sen mäti. Uhanalaista luonnonkalaa sekä muualla kuin Euroopassa kasvatettu sampea tulisi sen sijaan vastuullisuusnäkökulmasta välttää. 

Entäpä sitten asiakaskunta: ketkä ovat valmiita maksamaan aamiaisestaan satoja euroja? Valeria Hirvosen mukaan esimerkiksi monet aasialaisturistit tulevat varta vasten Helsingin keskustaan Louis Vuitton -myymälään ja kaviaariravintolaan. 

– Monet aasialaisturistit tulevat Helsinkiin ja heillä on 2–3 tuntia aikaa vaihtolentoon. He ottavat taksin, tulevat tänne ja lähtevät takaisin lentokentälle.

Miksi kaviaari on niin kallista, ja miten sitä kuuluu syödä? Mitä kaikkea sisältää 490 euron överiaamiainen? Katso jutun yllä olevalta videolta.

Kaikki Halpa vs. kallis -jaksot löydät MTV Katsomosta.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka