Mainos

Rovaniemelle nousee maailman suurin hirsinen liikekeskus – uuden nähtävyyden uskotaan herättävän kiinnostusta maailmalla saakka

2:19

Rovaniemen Ylikylän alueelle rakennetaan maailman suurin hirsistä tehty liikekeskus. Tilaa hirsielementeistä rakennettavaan keskukseen on määrä valmistua 4 000 neliön verran. Lisäksi tiloja on mahdollista laajentaa 1 500 neliötä lisää.

Päivittäistavarakaupan ohella keskukseen on määrä tulla muun muassa apteekki, ravintola ja päiväkoti, kertoo liikekeskuksen rakentavan Rantasalmi Log Homes myyntijohtaja Tapani Isokivi.

Jutun videolla Tapani Iskokivi kertoo hirsitalobuumista MTV:n haastattelussa vuosi sitten keväällä.

Isokiven mukaan keskus palvelee 7 000 asukkaan aluetta, jossa ei tällä hetkellä ole käytännössä lainkaan palveluita.

Varsinaiset rakennustyöt alkavat ensi vuoden puolella, ja keskuksen on myös määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.

– Rakennamme keskuksen hirsielementeistä ja se on täysin uutta teknologiaa tässä laajuudessa. Ulkoseinät ja puurakenteet tulevat hyvin nopeasti ja siten työmaalla tehtävä osuus pienenee vähentäen kastumisen- ja muun vaurion riskiä.

"Kesällä viileä ja talvella lämmin"

Hirsirakentamisella on Isokiven mukaan useita etuja esimerkiksi betoni ja teräsrakenteisiin verrattuna. Hirsi muun muassa tasaa ilman kostetutta ja lämpötiloja.

– Se on kesällä viileä ja talvella lämmin. Seinät ovat käytännössä yksi paksu puulevy ja vain elementtien seinä- ja kulmaliitoksissa on tiivisteet, jotka ovat ilmatiiviit.

Liiketoiminnan ohella keskuksesta odotetaan tulevan itsessään nähtävyys, joka herättänee myös kansainvälistä huomiota. Rakennuksen teoreettinen käyttöikä on parhaimmillaan jopa satoja vuosia.

– Puussa ei esiinny rapaantumista tai ruostetta. Puu säilyy hyvän katon alla ja normaali huolenpidolla pitkään. Tästä hyvinä esimerkkeinä käyväyt satoja vuosia vanhat puukirkot.

Hirsi on nyt muodissa

Tapani Isokiven mukaan viime vuosina kytenyt hirsirakentamisbuumi on ottanut viime aikoina toden teolla kierroksia.

– Hirsirakentamista ruokkivat nyt ympäristöarvot ja hirsi itsessään luonnon materiaalina. Hirsi sitoo koko elinkaarensa ajan hiiltä ja siten vähentää osaltaan kasvihuonepäästöjä.

Liikekeskus ei ole rakentajan ensimmäinen suuri hirsikohde. Rantasalmi Log Homesin kädenjälkeä on jo ennestään nähtävillä eri puolilla maailmaa.

Yhtiö on vienyt hirsitaloja esimerkiksi Aasiaan ja Afrikkaan asti. Eniten taloja viedään Japanin ja Kiinan ohella Euroopan maihin.

Keskuksen puolestaan rakennuttaa Arctic Holdings Oy, jolla on ennestään runsaasti kokemusta luonnonmateriaalien käyttämisestä kohteissa. Liikekeskuksen rakentamisesta kertoi aiemmin Lapin Kansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.