Rintasyövästä parantunut Beth arveli flunssaoireiden johtuvan koronaviruksesta ja meni testeihin – sai karuja uutisia: "En saanut henkeä"

Parantumatonta syöpää sairastava kahden lapsen äiti oli luullut jouluna alkaneiden flunssamaisten oireiden johtuvan koronaviruksesta. Nainen antoi haastattelun Daily Mailille.

Brittiläistä kahden lapsen äitiä Beth Pitt-Rochea alkoivat joulun jälkeen vaivata flunssamaiset oireet. Kuukausia myöhemmin hän sai kuulla, että hänen rintasyöpänsä oli uusiutunut ja levinnyt. Nainen oli itse luullut sairastavansa koronavirusta.

Vasemmasta rinnasta löytyi kasvain

Vuonna 2016 Beth ja hänen aviomiehensä Nick olivat saaneet toisen lapsensa. Kaikki tuntui olevan hyvin.

Sitten Beth huomasi pienen patin vasemmassa rinnassaan. Hän ihmetteli sitä ja varasi ajan lääkärille. Lääkärin mukaan patti saattoi johtua hormoneista, sillä Beth oli hiljattain synnyttänyt. Hän neuvoi Bethiä tulemaan uudelleen vastaanotolle, jos kyhmy yhtään kasvaisi.

Muutamassa viikossa kyhmy oli kasvanut ja Beth meni uudelleen lääkäriin. Hän sai ajan mammografiaan, hänelle tehtiin ultraäänitutkimus ja hänen kudoksestaan otettiin koepala. 

Nähtyään ultraäänikuvan patista ja hoitajan ilmeen, Beth arvasi, että kaikki ei ollut hyvin. Kahdeksan päivää myöhemmin vastaanotolla hänelle kerrottiin, että kyseessä oli rintasyöpä. Nick oli mukana, kun karu uutinen saapui.

Bethille kerrottiin, että kasvaimella oli kokoa kahdeksan senttiä. Kyseessä oli kolmannen asteen syöpä ja se oli HER2-positiivinen eli siinä oli taudin aggressiivisuutta ja leviämistaipumusta lisäävä geenimonistuma. 

– Kun he sanoivat minulle, että se oli syöpä, kykenin vain sopertamaan, että ei voi olla totta, olen juuri saanut lapsen.

Beth aloitti kemoterapian kaksi viikkoa myöhemmin, 15. maaliskuuta. Hän sai myös lääkityksen.

Tuolloin 3-vuotiaalle Eden-tyttärelle ei kerrottu, että äidillä oli syöpä. Sanottiin vain, että hän voi huonosti.

Syöpä saatiin ensin parannettua

Kun kemoterapiahoidot olivat ohi, Bethille tehtiin niin sanottu säästävä rintaleikkaus. Siinä yritetään poistaa rinnan syöpäkasvain sekä mahdolliset kainaloissa olevat etäpesäkkeet niin, että vain osa rinnasta poistetaan. 

Viikkoa myöhemmin kerrottiin, että kasvain oli onnistuttu poistamaan. Beth aloitti radioterapiahoidot, jotta loputkin syöpäsoluista saataisiin pois. Sädehoito lopetettiin syyskuussa, mutta HER2-positiivisen syöpämuodon vuoksi Beth sai hoitoa heinäkuuhun 2018 saakka.

Poistatti molemmat rintansa varotoimenpiteenä

Viime vuoden syyskuussa Beth meni vuosittaiselle kontrollikäynnille. Hänelle ehdotettiin, että molemmat rinnat poistettaisiin rintasyövän uusiutumisen ehkäisemiseksi. Beth suostui.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Olin aina tiennyt sen olevan yksi vaihtoehto. Kun olin vuoden verran pohdiskellut asiaa, päätin, että se pitäisi tehdä.

– Indigo-tyttäreni oli tarpeeksi iso mennäkseen päivähoitoon ja Eden oli aloittanut esikoulun, joten minun ei tarvitsisi juosta ympäriinsä niin paljon.

20. marraskuuta 2019 Bethin molemmat rinnat poistettiin. Hänen kuppikokonsa muuttui koosta 36F kokoon 36C. Se oli pienoinen järkytys.

– Olin ollut F-kokoa niin kauan kuin muistan ja isot rinnat olivat osa identiteettiäni. Niinpä minusta tuntui muutaman viikon ajan siltä kuin olisi menettänyt osan naisellisuudestani.

Alkoi kärsiä pitkittyneestä flunssasta

Joulun aikaan Bethiä alkoivat vaivata flunssamaiset oireet. Hän tunsi olonsa todella uupuneeksi.

– En voinut uskoa, että olin niin kipeä. Minulla oli kunnon flunssa ja korkea kuume. Tuntui kuin olisin ollut taas kemoterapiassa.

Kun oireet eivät olleet helpottaneet helmikuun loppuun mennessä, hän meni lääkäriin. Hän sai kuulla sairastavansa keuhkokuumetta ja hän sai antibiootit.

– Minä oikeasti luulin, että minulla on vain flunssa tai influenssa. Luulin vain, että vastustuskykyni oli heikentynyt.

Koronavirusta koskevan uutisoinnin lisääntyessä Beth alkoi pelätä, että hänellä olisi tuo virus. Häntä oli vaivannut muun muassa sitkeä yskä pitkän aikaa. Toisaalta hän yritti rauhoittaa itseään ajattelemalla, että siitä tuskin olisi kysymys, koska hän oli ollut kipeä joulusta lähtien.

Maaliskuussa Beth kävi kahdesti koronavirustestissä, mutta kummallakin kerralla tulos tuli negatiivisena takaisin. 

Lisätutkimusten jälkeen seurasi surullisia uutisia: Bethin syöpä oli uusiutunut ja se oli levinnyt lantion alueelle, keuhkoihin, maksaan ja selkärankaan.

– Minulle sanottiin, että ilman hoitoa minulla olisi kahdeksan kuukautta elinaikaa.

– Se oli sydäntä särkevää. En saanut henkeä, en itkenyt. 

Beth aloitti jälleen kemoterapian. Se lopetettiin toukokuun lopulla. Toistaiseksi hän saa syöpähoidoissa käytettävää lääkettä. Hoitojen toivotaan antavan hänelle lisää elinaikaa. Jos ilman hoitoja kyse olisi kuukausista, hänen toivotaan nyt elävän ainakin vielä viisi vuotta.

Päivä kerrallaan, murehtimatta

Beth opiskeli aiemmin lakia. Nyt Nick toimii hänen omaishoitajanaan.

Beth on yrittänyt olla murehtimatta liikaa. Hän haluaa nauttia siitä ajasta, joka hänellä on vielä jäljellä perheensä kanssa. Lapsille ei ole vielä kerrottu.

– En halua tuskailla jotain sellaista, jota en voi muuttaa.

Vaikeassa tilanteessaan perhe on katsonut After Life -sarjaa. Siinä mies menettää vaimonsa syövälle ja ainoa asia, joka auttaa miestä jaksamaan, on vaimon koira Brandy.

– Tietysti se on vain televisio-ohjelma, mutta puhuin Nickille siitä ja tehtyämme hieman tutkimusta päätin, että haluan meille koiran.

Niinpä hän perusti nettiin rahakeräyksen, jotta perhe voisi hankkia koiran.

– Minua lohduttaa tietää, että minun lähdettyäni perheellämme on uskollinen koira.

Lue myös:

    Uusimmat