24-vuotias Poppy luuli kehonsa reagoivan huonosti raskauteen – oireiden karmiva syy paljastui kaksi päivää ennen vauvan syntymistä

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Mistä tunnistaa syövän oireet? Katso video.

Esikoistaan odottava brittinainen sai tietää sairastavansa harvinaista luusyöpää vain muutama päivä ennen lapsensa syntymistä, kertoo muiden muassa Daily Mail. Vaikka aluksi syövän oireet kuitattiin hormoniheilahteluina, sai nuori äiti lopulta hyvää hoitoa.

Cuckfieldin kaupungissa Isossa-Britanniassa asuva Poppy Stewart-Brown, 24, tunsi olonsa epäonnistuneeksi ensimmäistä lastaan odottaessaan. Poppy oli kärsinyt säännöllisistä päänsäryistä, nenäverenvuodosta ja syvästä väsymyksestä lähes koko raskauden ajan. Esikoistaan odottavalle naiselle sanottiin, että ne ovat normaaleja raskauden sivuvaikutuksia.

Lopulta Poppyn nenän viereen ilmestynyt kivulias ”finni”, joka tulehtui herättäen huolen perheessä ja lääkäreissä. Tutkimuksissa paljastui, että odottavan naisen leukaluussa oli hiljakseen kasvanut syöpä, Ewingin sarkooma. Poppyn perhe sai shokkiuutisen raskausviikolla 34.

– Rehellisesti sanoen luulin vain reagoivani todella pahoin raskauteen, Poppy sanoo Daily Mailin mukaan.

Nuorten ihmisten syöpä

Ewingin sarkooma on luusyöpä, jota esiintyy pääasiassa lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Luusyöpä on erittäin harvinainen syövän muoto, kertoo Terveyskirjasto. Se voi syntyä mihin tahansa kohtaan luustoa, mutta tavallisimmin raajaan. Sairauden aiheuttajaa ei tiedetä.

Luusarkooman oireita ovat kipu ja mahdollisesti nivelen seudun turvotus ja liikerajoitus, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Toisinaan ensioireena voi olla myös murtuma. Ewingin sarkoomaan saattaa liittyä toisinaan väsymystä, kuumeilua, painonlaskua ja anemiaa.

Ewingin sarkokomaa hoidetaan leikkauksella sekä yleensä lisäksi solunsalpaaja- ja sädehoidoilla.

Sairastuminen käänsi vauva-arjen päälaelleen

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Kaksi päivää syöpädiagnoosinsa jälkeen Poppylle tehtiin keisarileikkaus. Pikkuruinen Arabella syntyi kuusi viikkoa etuajassa. Tyttö vietiin vastasyntyneiden teho-osastolle, jossa vauvan olo alkoi nopeasti kehittyä suotuiseen suuntaan.

Kolme päivää synnytyksen jälkeen kirurgit leikkasivat Poppyn syöpäkasvaimesta pois niin suuren osan kuin mahdollista. Kasvaimen juuret olivat kuitenkin kietoutuneet tuoreen äidin leukaluun ympärille, minkä vuoksi Poppy tarvitsi lisähoitona solunsalpaajia sekä täsmähoitoa.

Rankat syöpähoidot tekivät Poppylle mahdottomaksi olla pienelle Arabellalle sellainen äiti kuin hän olisi halunnut. Joinain päivinä Poppy pystyi lähtemään ulos tyttärensä kanssa.

– Noina pieninä hetkinä tunsin olevani ennemmin äiti kuin syöpäpotilas, Poppy luonnehtii.

Tukea vauva-arkeen hän sai Arabellan Tommy-isältä sekä muilta läheisiltään.

Syöpä vaikuttaa nujerretulta

Nyt syöpädiagnoosista ja Arabellan syntymästä on kulunut yli vuosi. Poppylle suuri virstanpylväs oli juhlia tyttärensä yksivuotissyntymäpäivää, jonka hän pelkäsi jäävän omalta osaltaan näkemättä.

Lääkärit uskovat Poppyn parantuneen syövästä, mutta perheen pitää odottaa vielä hetki ennen kuin he voivat huokaista helpotuksesta.

Poppy kiittää hoitajiaan sekä läheisiään, jotka ovat auttaneet häntä ja hänen perhettään rankkojen koettelemusten läpi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat