Rikospaikan erikoishaastattelu vankilasta: Ex-rikollispomo Keijo Vilhunen vakuuttaa olevansa nyt vankilassa viimeistä kertaa

Ex-jengipomo Keijo Vilhusen erikoishaastattelu vankilassa 11:00
Rikospaikan haastattelussa ex-jengipomo Keijo Vilhunen kertoo, miksi hän aloitti jengitouhut, mitä hän ajattelee nyt rikoksistaan ja mistä hän on katkera. Vilhunen avaa myös sitä, miten perhe on kestänyt hänen rinnallaan.

United Brotherhood-rikollisjengin entinen johtaja Keijo Vilhunen suorittaa pitkän huumetuomionsa loppua avovankilassa Hämeenlinnassa.

Rikospaikka kävi tapaamassa alamaailman merkittävää vaikuttajaa vankilassa, jossa Vilhunen antoi harvinaislaatuisen televisiohaastattelun. Normaalisti mies on pysynyt vaiti, mutta nyt hän on valmis puhumaan – edes vähän.

Ex-rikollispomo Keijo Vilhunen astelee Ojoisten avovankilan pihalla takki auki. Muut vangit pysäyttelevät Vilhusta ja haluavat jutella hänen kanssaan.

Vilhunen on vasta päivää aiemmin saapunut Ojoisille Sulkavan avovankilasta. Täällä hänen on määrä suorittaa huumetuomionsa loppuun asti.

– Runsaan vuoden päästä koko tuomio on suoritettu. Sitä odotan, hän kertoo.

62-vuotias Vilhunen vakuuttaa Rikospaikan haastattelussa, että rikollinen elämä on hänen osaltaan nyt taaksejäänyttä elämää.

– Tämä on viimeinen kertani vankilassa, jos ei jotain ihan ihmeellistä satu.

"Tekaistuja syytteitä"

Vilhunen tuomittiin yhdessä Aarnion kanssa samassa huume- ja virkarikosjutussa eli niin sanotussa tynnyrivyyhdissä 10 vuodeksi vankeuteen. Helsingin hovioikeus piti vuonna 2019 tuomiot ennallaan.

Hovioikeuden mukaan Aarnio osallistui viiden huumelähetyksen järjestelyyn Hollannista Suomeen. Hovioikeus katsoi, että Vilhunen syyllistyi Aarnion kanssa kahteen törkeään huumausainerikokseen.

Vilhusta syytettiin Aarnion kanssa myös osallisuudesta ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhaan, mutta sekä käräjä- että hovioikeus hylkäsivät syytteet Vilhusen osalta. Hovioikeus hylkäsi myös Aarnion syytteen.

Syyttäjä hakee Aarnion osalta juttuun valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, mutta Vilhusen kohdalla asia on loppuunkäsitelty.

– Koko homma on tekaistu. Minutkin on neljä kertaa vapautettu siitä jutusta. Syyttäjä halusi minun nähdäkseni saada Aarnion vankilaan.

Välit kunnossa Aarnioon

Tynnyrijutun oikeudenkäynnin aikana selvisi, että Vilhunen oli toiminut pitkään poliisin tietolähteenä. Mies oli tehnyt tiivistä yhteistyötä Aarnion kanssa – niin tietolähteenä kuin rikoksia tehdessä.

Vilhusella ei ole oman kertomansa mukaan mitään Aarniota vastaan, vaikka miesten puolustukset olivatkin välillä oikeussalissa eri mieltä asioista.

– Hän elää omaa elämäänsä. Hänellä on oma puolustuksensa ja minulla omani. Minun puoleltani välit ovat kunnossa, Vilhunen sanoo.

Ei pidä väkivallasta

Vilhunen johti pitkään yhtä Suomen vaarallisinta rikollisjärjestöä United Brotherhoodia. Siitä huolimatta Vilhunen itse sanoo, ettei hän kannata väkivaltaa.

– En mä pidä väkivallasta. Se on minusta aika viimeinen keino. Itsepuolustus on tietysti sallittua kaikissa muodoissaan.

– Ehkä se koko UB-jengi olisi voinut jäädä tekemättä, mutta turha niitä nyt on jälkeenpäin miettiä ja surra. Tehtyjä ei saa tekemättömiksi, hän toteaa.

Katso koko Keijo Vilhusen erikoishaastattelu yllä olevalta videolta. Rikospaikan haastattelussa ex-ammattirikollinen kertoo, miksi hän aloitti jengitouhut, mitä hän ajattelee nyt rikoksistaan ja mistä hän on katkera. Vilhunen avaa myös sitä, miten perhe on kestänyt hänen rinnallaan.

Lue myös:

    Uusimmat