Reuters: Putinin avustaja yritti välttää sodan viime hetken sopimuksella Ukrainan kanssa – Putin sanoi ei

Balaklejan asukkaat kertovat Venäjän miehityksen kauhuista – ihmisiä pidettiin ahtaissa vankityrmissä 2:19
Katso myös: Balaklejan asukkaat kertovat Venäjän miehityksen kauhuista – ihmisiä pidettiin ahtaissa vankityrmissä.

Reutersin mukaan Vladimir Putin hylkäsi sodan välttämiseen tähdänneen viime hetken sopimuksen ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjän johtoa lähellä olevat lähteet kertovat uutistoimisto Reutersille, että Ukraina yritti välttää Venäjän hyökkäyksen viime hetken sopimuksella. Ukrainalaissyntyinen Dmitry Kozak, presidentti Vladimir Putinin edustaja Ukrainassa, oli saanut neuvoteltua väliaikaisen sopimuksen, joka olisi täyttänyt Venäjän vaatimukset Ukrainan pysymisestä puolustusliitto Naton ulkopuolella.

Reutersin mukaan Putin hylkäsi sopimuksen Kozakin suosituksesta huolimatta, ja Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainassa.

Kozak on Putinin pitkäaikainen tukija. Hän on työskennellyt Venäjän nykyisen presidentin kanssa 90-luvulta alkaen Putinin vaikuttaessa Pietarissa pormestarin kansliassa.

Putin vaati alueluovutuksia

Reutersin lähteiden mukaan Kozak kertoi Putinille saaneensa runnottua läpi sopimuksen, joka poisti Venäjän tarpeen aloittaa laajat sotatoimet Ukrainassa.

Putin oli ennen Ukrainan sotaa toistuvasti sanonut Naton hiipivän lähemmäs Venäjän rajoja hyväksymällä jäsenekseen Itä-Euroopan maita.

Venäjän presidentti sanoi julkisesti kyseisen seikan olevan Venäjälle uhka, johon hänen on pakko reagoida.

Putin teki sopimuksen nähtyään selväksi, että Kozak ei ei ollut vaatinut Ukrainalta tarpeeksi. Putin halusi laajentaa Venäjän tavoitteita niin, että osia Ukrainasta liitettäisiin Venäjään.

Sopimus hylättiin.

Kreml kiistää

Kremlin puhemies Dmitri Peskov kiisti Reutersille Kozakin sopimuksen olemassaolon.

– Tällä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Mitään tällaista ei ole koskaan tapahtunut. Tämän on absoluuttisen väärää tietoa, hän kommentoi uutistoimistolle.

Kozak ei vastannut Reutersin Kremlin kautta lähettämään kommenttipyyntöön.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mikhlailo Podoliak sanoi Reutersille, että Venäjä oli käyttänyt neuvotteluita savuverhona hyökkäykselleen. Hän ei kuitenkaan vastannut kysymyksiin keskustelujen sisällöstä tai vahvistanut alustavan sopimuksen syntyä.

– Tänään me ymmärrämme kirkkaasti, että Venäjä ei ole koskaan ollut kiinnostunut rauhanomaisesta ratkaisusta.


Lue myös:

    Uusimmat