Von der Leyen: Venäjä-pakotteet ovat tulleet jäädäkseen – Zelenskyin vaimolle suosionosoitukset EU-parlamentissa

Olena Zelenska sai suosionosoitukset Strasbourgissa 0:36
Katso myös: Puhetta seuraamaan saapunut Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska sai raikuvat suosionosoitukset parlamentissa.

Euroopan Unionin tuki Ukrainalle pysyy horjumattomana, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen painotti vuosittaisessa puheessaan Euroopan parlamentille.

EU:n yhteiset pakotteen Venäjää kohtaan tulevat pysymään voimassa, ja 27 EU-maan taloudellinen tuki tulevat jatkumaan, hän sanoi.

– Euroopan solidaarisuus Ukrainalle pysyy horjuttamattomana, oli von der Leyenin viesti parlamentille.

Ukrainan sodan ja sitä seuranneiden pakotteiden seurauksena Eurooppa on ajautunut energiakriisiin rajusti nousseiden hintojen takia. Von der Leyen otti myös tähän odotetusti kantaa. Hän kertoi, että hintakriisia tullaan suitsimaan muun muassa leikkaamalla ylisuuria tuottoja energiasta.

Myös sähkön huippukulutusta täytyy saada leikattua EU-tasolla, hän sanoi.

Von der Leyen kuvaili venäläisen kaasun tuonnin merkittävää pudotusta, mutta kuvasi samalla Venäjän roolia Euroopan energiamarkkinoilla raadollisesti.

–  Näemme myös, että Venäjä manipuloi aktiivisesti energiamarkkinaamme, hän sanoi.

Von der Leyen ehdotti puheessaan myös uutta sääntelyä kriittisten raaka-aineiden turvaamiseksi. Käytännössä kyse olisi varannoista, joilla turvattaisiin Litiumin kaltaiset kriittiset raaka-aineet, joiden jalostusketjussa Kiinalla on äärimmäisen merkittävä rooli.

Puhetta sota-ajan Euroopalle

Von der Leyenin puheen yksityiskohdat kuvaavat myös laajemmin sitä, missä tilanteessa hän puheensa piti. Suuren energiapuheen sijaan se olikin kokonaisuutena ennen kaikkea puhe sodan kohdanneelle Euroopalle. 

Puheensa aluksi von der Leyen totesikin, että vastaavaa keskustelua unionin tilasta ei ole koskaan aiemmin käyty sodan raivotessa Euroopan maaperällä.

Euroopan komissio tulee hänen mukaansa myös työskentelemään yhdessä Kiovan kanssa mahdollistaakseen Ukrainan pääsyn EU:n yhteismarkkina-alueelle.

– Siksi aion matkustaa tänään Kiovaan keskustellakseni presidentti (Volodymyr) Zelenskyin kanssa. Näyttääkseni hänelle, että yhteismarkkina on mahdollinen Ukrainalle tulevaisuudessa.

Zelenskalle aplodit

Von der Leyen kuvasi, kuinka Eurooppa on onnistunut selviämään kriiseistä yhä nopeammin, ensin kauan vieneestä finanssi- ja eurokriisistä pandemiaan ja Venäjän sotaan. 

– Tänä vuonna, kun Venäjän joukot ylittivät rajan Ukrainassa, vastauksemme oli yhtenäinen, päättäväinen ja välitön. Ja ajattelen, että voimme olla ylpeitä siitä. 

Komission puheenjohtaja oli pukeutunut sinikeltaisiin ja puhutteli Ukrainan presidentin Zelenskyin puolisoa Olena Zelenskaa, joka seurasi puhetta yleisöstä. Hän viittasi rohkeuteen sekä tämän perheen että muiden ukrainalaisten vastustaessa Venäjää.

– Tänään Ukraina seisoo vahvana, koska koko maa on taistellut. Katu kadulta ja talo talolta. Ja viime päivinä olemme nähneet ukrainalaisten rohkeuden maksavan itsensä takaisin, von der Leyen sanoi.

Von der Leyen puhui myös Euroopan tuesta Ukrainalle.

– Hyvä Olena, ilmoitan, että työskentelemme teidän kanssanne tukeaksemme vahingoittuneiden ukranalaisten koulujen kunnostamista. Tarjoamme tarvitsemanne, 100 miljoonaa euroa, koska Ukrainan tulevaisuus alkaa kouluista ja lapsista. 

Lupasi Ukrainalle pääsyn EU:n roaming-alueelle

Von der Leyen lupasi myös Ukrainan pääsyn EU:n roaming-alueelle. Roaming tarkoittaa sitä, että teleoperaattorin palveluita käytetään toisen operaattorin verkossa.  

Von der Leyenin mukaan on oltava selväsanainen siinä, että pakotteet ovat nyt pysymässä.

– Venäjän armeija ottaa siruja astianpesukoneista ja pakastimista korjatakseen sotakalustoaan, koska puolijohteita ei enää ole, hän sanoi.

*Päivitys kello 12.51: Juttua täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat